středa 27. dubna 2016

Mazanec


Vegan mazanec



Doba přípravy  : 

cca 3 hodiny



Ingredience : 


Na kvásek :
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 200 ml vlažného rostlinného mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
Na těsto  :
  • 500 g polohrubé pšeničné mouky
  • 2 lžíce suchého pšeničného lepku (nemusí být)
  • 100 g přírodního hnědého cukru
  • 150 g rozpuštěného kokosového oleje (o pokojové teplotě)
  • 6 lžic vody slité z plechovky cizrny (neboli aquafaba - náhrada vajec) + trochu na potření mazance
  • ostrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 50 g rozinek




Postup : 

1. V misce smícháme přísady na kvásek a necháme cca 10 minut na teplém místě vzejít.

2.  Ve velké míse smícháme mouku, lepek a cukr. Přidáme olej, aquafabu, citronovou kůru, rozinky, a přilijeme vzešlý kvásek. Rukama vypracujeme hladké těsto.

3.  Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 2 hodiny kynout. V průběhu kynutí těsto zhruba třikrát prohněteme.

4.  Rozehřejeme troubu na 160 st. C. Těsto vytvarujeme do kulatého bochníku, dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme vodou z cizrny.

5.  Pečeme cca 45 minut. Ke konci pečení zkusíme špejlí, zda je již mazanec hotový - pokud se po jejím zapíchnutí a vytažení těsto na špejli nenalepí, je hotovo.







Žádné komentáře:

Okomentovat