čtvrtek 3. března 2016

Teriyaki Tofu



  





Doba přípravy : 

cca 40 minut (včetně marinování tofu)



Ingredience na 2 porce : 


Na marinování tofu :
  • 2 bloky (celkem 400 g) bílého tofu  -  nakrájeného na menší trojúhelníky
  • 2 lžíce sójové omáčky Kikkoman nebo jiné kvalitní podobného typu
  • 2 lžíce japonského mirinu (nebo jiného rýžového vína) 

Na teriyaki omáčku :
  • 4 lžíce lžíce sójové omáčky Kikkoman nebo jiné kvalitní podobného typu
  • 4 lžíce japonského mirinu (nebo jiného rýžového vína)
  • 2 vrchovaté lžíce hnědého cukru
  • cca 1 cm kousek zázvoru  -  na jemno nasekaný
  • 2 lžičky škrobu (kukuřičného, bramborového,..)
  • 6 lžic vody

Další přísady :
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 jarní cibulka nakrájená na drobná kolečka  -  na ozdobu při podávání 
  • trocha sezamových semínek  -  na ozdobu při podávání 


Postup : 

1.  Oba bloky tofu rozkrojíme na dva poloviční tenčí plátky. Vložíme mezi dvě vrstvy papírových utěrek a zatížíme např. hrncem. Pár minut necháme "lisovat", tofu se tím zbaví přebytečné vody a později lépe přijme marinádu.

2.  Tofu nakrájíme na menší trojúhelníčky. Dáme do mísy, přidáme sójovou omáčku, rýžové víno, a opatrně promícháme. Necháme přibližně půl hodiny marinovat (stačí i kratší doba).

3.  V průběhu marinování tofu si namícháme teriyaki omáčku - všechny ingredience dobře promícháme v misce.

4.  V pánvi rozehřejeme olej na vyšší teplotu. Trojúhelníčky tofu orestujeme do mírného zezlátnutí.

5.  Tofu vyjmeme z pánve. Stáhneme teplotu na střední stupeň a do pánve vlijeme omáčku (těsně předtím ji ještě znovu promícháme, aby se rozpustil na dně usazený škrob a cukr). Omáčku v pánvi stále mícháme a necháme ji zhoustnout. Ne však příliš, udělat z ní vyložené lepidlo je rozhodně nežádoucí.

6.  Podáváme s rýží, kterou dáme do misky či na talíř, na ni naklademe troúhleníčky tofu a zalijeme je omáčkou. Ozdobíme jarní cibulkou a sezamovými semínky.





Žádné komentáře:

Okomentovat