pondělí 21. března 2016

Indický chléb Naan


Indický chléb Naan


    




Doba přípravy : 

cca 2 hodiny (z toho hodinu a půl kynutí těsta)



Ingredience : 

  • cca 1/3 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžíce sypkého pšeničného lepku  (nemusí být, ale zlepší to vlastnosti mouky a výsledné placky jsou kypřejší)
  • 1 lžička soli 
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje + další na potření hotových naanů
  • 4 lžíce neslazeného bílého rostlinného jogurtu 


Postup : 

1.  V misce rozetřeme droždí s cukrem a zalijeme 1/2 hrnku vlažné vody. Necháme cca 10 minut na teplém místě vzejít kvásek (vytvoří se pěna).

2.  Mezitím si ve velké míse smícháme mouku, lepek a sůl.

3.  Do mísy k mouce přidáme lžíci kokosového olej, jogurt, a postupně přiléváme kvásek, promícháváme. Rukama vypracujeme hladké vláčné těsto, nesmí být suché, spíše lehce lepivé (podle potřeby přidáme buď vodu nebo mouku). 

4.  Těsto dáme do mísy lehce vysypané moukou a necháme na teplém místě zhruba hodinu a půl kynout. Cílem je, aby těsto zdvojnásobilo objem.

5.  Po vykynutí těsto splácneme (vyfoukneme) pěstí a rozdělíme na čtyři stejné díly.

6.  Na pomoučeném válu z každého dílu těsta vyválíme ovál o tloušťce cca 1 cm.

7.  Rozpálíme nepřilnavou pánev na vysokou teplotu (bez oleje).

8.  Každou placku opékáme z obou stran, dokud se neobjeví hnědé skvrny.

9.  Hotové naany potřeme kokosovým olejem a podáváme s libovolným druhem indického kari.





   

Žádné komentáře:

Okomentovat