pondělí 8. února 2016

Vietnamské jarní závitky s omáčkou Nuoc Cham


Vietnamské jarní závitky s omáčkou Nuoc Cham


  





Doba přípravy : 

včetně přípravy surovin cca 1 hodina (při níže uvedeném množství i déle, záleží na zručnosti a zkušenostech)


Vietnamské jarní závitky s omáčkou Nuoc Cham



Ingredience na 4 porce (cca 20 až 24 závitků) : 


Na náplň závitků : 
  • 2 balení (400 g) bílého tofu  -  rozmačkaného vidličkou
  • cca 100 g tenkých (vlasových) rýžových nudlí  -  uvařených dle návodu a nakrájených na malé krátké kousky
  • cca 1/2 hrnku sušených nebo čerstvých hub (šiitake, Jidášovo ucho apod.)  -  nasekaných nadrobno;  pokud jsou sušené, namočíme je předem alespoň na 30 minut do vody
  • cca 1 hrnek mungo klíčků nebo jiných výhonků (mohou být i sójové z konzervy) -  nasekaných nadrobno
  • 1 větší cibule  -  nasekaná nadrobno
  • 4 stroužky česneku  -  prolisované
  • cca 2 cm kousek zázvoru  -  nastrouhaný nebo nasekaný nadrobno
  • 1 jarní cibulka  -  zelená i bílá část, nasekaná nadrobno
  • 1 velká mrkev  -  nastrouhaná nebo nakrájená na tenké nudličky
  • cca 6 lžic rostlinné náhrady "rybí" omáčky  -  recept zde  (případně lze nahradit sójovou omáčkou, chuť bude ale odlišná)
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Na smažení závitků : 
  • rýžový papír  -  1 balení (30 ks)
  • olej na smažení závitků

Na omáčku Nuoc Cham  :
  • 1/2 hrnku vody
  • šťáva z jedné limetky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce rostlinné náhrady "rybí" omáčky  -  recept zde  (případně lze nahradit sójovou omáčkou, chuť bude ale odlišná)
  • 1 asijská červená chilli paprička (ideálně typ Bird´s eye)  -  nadrobno nasekaná


Postup : 

1.  Připravíme si ingredience na náplň dle pokynů výše a vše smícháme ve velké míse.




2.  V misce smícháme přísady na omáčku Nuoc Cham, necháme rozpustit veškerý cukr.


3.  Do velké nádoby s plochým dnem nalijeme trochu vody. Vezmeme jeden kus rýžového papíru, vložíme ho do vody a necháme změknout (cca minutu).  Změklý rýžový papír položíme na navlhčenou rovnou pracovní plochu, dáme na něj cca 2 vrchovaté lžíce náplně a zabalíme závitek. Postupujeme takto :






Tento postup opakujeme, dokud nespotřebujeme veškerou náplň. Závitky odkládáme stranou na navlhčenou plochu.


4.  V hluboké pánvi si rozehřejeme vysokou vrstvu oleje. Olej by měl mít spíše nižší teplotu. Vkládáme závitky a smažíme dozlatova.  Teplotu oleje je dobré nejprve vyzkoušet na jednom testovacím kusu. Pokud se závitek po vložené do oleje začne divoce nafukovat, je olej příliš horký. Po vyjmutí z pánve závitky odkládáme na papírové utěrky kvůli odsátí alespoň části přebytečného oleje.




5.  Závitky podáváme s omáčkou Nuoc Cham. Pokud slouží jako hlavní jídlo, lze ještě přidat rýži jako přílohu.   






  

Žádné komentáře:

Okomentovat