pondělí 22. února 2016

Domácí celozrnné rohlíky a housky


Domácí celozrnné rohlíky a housky


  




Doba přípravy : 

cca 2 hodiny



Ingredience na cca 8 kusů pečiva : 

  • 450 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 vrchovatá lžíce suchého pšeničného lepku (nemusí být)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu (nemusí být)
  • 250 ml vody
  • 1 lžička cukru
  • 2/3 kostky droždí  (cca 30 g)
  • 50 ml rostlinného oleje - např. slunečnicového + trochu na pomazání pečiva před pečením
  • něco na posyp pečiva před pečením  -  semínka, sůl, mák, kmín,..



Postup : 

1.  V misce rozetřeme droždí a cukr na hustou kaši. Přidáme jednu lžíci z celkového množství mouky a zalijeme cca 150 ml z celkového množství vody. Dobře promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek (vytvoří se bubliny a hustá pěna na hladině).

2.  Mezitím si ve velké míse smícháme sypké ingredience - mouku, sůl, kmín (pokud dáváme), a lepek. Jeho přidání zlepšuje vlastnosti celozrnné mouky, výsledné pečivo je kypřejší. Pokud se chcete zvýšení množství lepku vyhnout, nebo pokud ho zkrátka nemáte, v klidu ho vynechte. Pečivo bude dobré i z neobohacené mouky.

3.  Do mísy k sypkým přísadám vlijeme kvásek z misky a také olej. Vše promícháme a postupně přidáváme další vodu (zhruba 100 ml) a vypracováváme hladké kompaktní těsto.

4.  Mísu zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout, zhruba na hodinu až hodinu a půl. Těsto by mělo minimálně zdvojnásobit objem.

5.  Po vykynutí těsto rozdělíme na osm stejných částí, nebo jakkoli jinak dle přání. Na ploše lehce posypané moukou válíme a tvarujeme bulky, rohlíky, housky apod. Návodů na pletení, motání, a všelijaké další techniky je na internetu celá řada. 

6.  Jednotlivé kusy pečiva vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je lehce olejem a posypeme semínky, solí, mákem apod. Neklademe je příliš blízko sebe, budou ještě dále kynout a zvětšovat se.  


7.  Předehřejeme troubu na 180 st. C.

8.  Další cca půl hodinu ještě necháme vše kynout mimo troubu. Poté vložíme plech do trouby a pečeme zhruba 20 minut, nebo zkrátka až budou rohlíky a housky od oka tak akorát.






Žádné komentáře:

Okomentovat