pátek 19. února 2016

Dal Bukhara


Dal Bukhara


  





Doba přípravy : 

cca 3 hodiny (+ namáčení fazolí)



Ingredience : 


Na vaření fazolí : 
  • 2 hrnky suchých černých fazolí urad dal (urid dal)  -  dají se nahradit klasickými mungo fazolemi
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička jedlé sody

Na směs koření : 
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce celých semínek koriandru
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 2 bobkové listy
  • 2 černé kardamomy (pouze semínka bez tvrdých lusků)
  • cca 5 cm kousek celé skořice
  • cca 5 hřebíčků
  • 1 hvězdice badyánu

Na vaření dálu :
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1 cibule  -  nadrobno nasekaná
  • 4 stroužky česneku  -  prolisované
  • cca 2 cm kousek zázvoru  -  nastrouhaný
  • 1 až 2 zelené chilli papričky  -  nadrobno nasekané
  • 1 lžička koření garam masala
  • cca 150 ml rajského protlaku
  • cca 250 ml (1 hrnek) rostlinné smetany - Provamel, Alpro,..
  • 2 lžičky soli nebo dle chuti
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • hrst nasekaných čerstvých listů a stonků koriandru + trochu na ozdobu



Postup : 

1.  Fazole propláchneme a namočíme na zhruba 12 hodin do vody. Poté vodu slijeme, přidáme čerstvou vodu, bobkový list, lžičku sody, a přivedeme k varu. Vaříme do úplného změknutí fazolí.





2.  Mezitím si připravíme celá koření, ze kterých budeme dělat směs. Rozpálíme pánev bez oleje na střední teplotu. Přidáme koření a za stálého míchání pražíme cca minutu (koření začne výrazně vonět). Koření odebereme z pánve, v hmoždíři nebo ve výkonném mixéru rozdrtíme na prášek, a dáme zatím stranou.





3. Předehřejeme troubu na 150 °C.


4.  Jakmile jsou fazole uvařené, ve velké hluboké pánvi nebo v nepřilnavém hrnci rozehřejeme kokosový olej na střední teplotu. Přidáme cibuli a restujeme do zesklovatění. Přidáme česnek, zázvor a chilli papričky. Restujeme zhruba další minutu.


5.  Trochu stáhneme teplotu a přidáme rajský protlak, připravenou směs koření a lžičku směsi garam masala. Pokud je směs v pánvi příliš hustá, přidáme trochu vody a prováříme cca 10 minut.




5.  Přidáme uvařené fazole, cukr, sůl a rostlinnou smetanu. Dobře promícháme a vaříme na mírném plameni několik dalších minut.





6.  Pánev odebereme ze sporáku a zakryjeme alobalem. Dáme do trouby na cca 2 hodiny při 150 st. C (pokud pánev není použitelná pro pečení v troubě, samozřejmě směs přelijeme do vhodnější nádoby).




7.  Podáváme s rýží nebo s nějakým druhem indických placek :







  

Žádné komentáře:

Okomentovat