středa 24. února 2016

Čínská smažená rýže



  




Doba přípravy : 

cca 20 minut



Nutriční hodnoty na 1 porci : 

Energetická hodnota   :   675 kcal  /  2825 kJ

Bílkoviny   :   20 g

Sacharidy   :   92 g
   -   cukry  :   5 g
   -   vláknina   :   5 g

Tuky   :   27 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   2 g



Ingredience na 2 porce : 

  • cca 200 g rýže (v suchém stavu)
  • 1 balení (200 g) bílého tofu
  • 1/2 lžičky černé soli kala namak
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule  -  nasekaná nadrobno
  • 2 stroužky česneku  -  nasekané nadrobno
  • cca 1,5 cm kousek zázvoru  -  nastrouhaný nebo nadrobno nasekaný
  • 1 větší mrkev  -  nakrájená na malé kousky
  • 2 lžíce rýžového víno Shao Xing  (pokud nemáte, lze vynechat nebo nahradit suchým bílým vínem)
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky
  • 3 lžíce světlé sójové omáčky
  • sůl a pepř dle chuti
  • několik kapek tmavého sezamového oleje  (lze případně vynechat)
  • 1 jarní cibulka  -  nakrájená na šikmé plátky  (trochu si ponecháme na ozdobu na talíři)  



Postup : 

1.  Rýži uvaříme obvyklým způsobem. Pro další použití by rýže měla být v ideálním případě již vychladlá, může být uvařená i den předem.

2.  V míse rozmačkáme vidličkou tofu společně s černou solí, lahůdkovým droždím a kurkumou.

3.  Ve woku nebo v pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje a rozmačkané tofu orestujeme. Mělo by postupně začít vytvářet celistvější lehce křupavé kousky. Odebereme z pánve a dáme zatím stranou.



4.  Do pánve dáme další 2 lžíce oleje a rozpálíme ho na vysokou teplotu.  Přidáme cibuli a restujeme. Až cibule zesklovatí, přidáme česnek, zázvor a mrkev. Restujeme další cca minutu.

5.  Přidáme dvě lžíce rýžového vína a necháme ho odpařit. Poté přidáme uvařenou rýži, obě sójové omáčky, osolíme, opepříme, dobře promícháme a cca dvě minuty restujeme. 

6.  Na závěr přidáme míchané tofu, jarní cibulku a sezamový olej. Promícháme a ihned podáváme ozdobené další jarní cibulkou.





Žádné komentáře:

Okomentovat