pondělí 18. ledna 2016

Čínské rýžové nudle se zeleninou



 





Doba přípravy : 

cca 15 minut



Ingredience na 2 velké porce : 

  • 240 g rýžových nudlí (v suchém stavu)
  • 3 lžíce rostlinného oleje (ideálně arašídového)
  • 1 velká cibule - nakrájená na větší kousky
  • 2 střední mrkve  -  nakrájené šikmo na plátky
  • 4 listy pekingského zelí  -  nakrájené na větší čtverečky
  • 2 jarní cibulky  -  nakrájené šikmo na kolečka
  • 2 malé asijské červené chilli papričky  -  nasekané nadrobno
  • 4 stroužky česneku  -  nasekané nadrobno
  • 6 lžic rýžového vína (Shao Xing)
  • 6 lžic světlé čínské sójové omáčky (nebo o něco menší množství tamari či nějaké jiné bezlepkové sójové omáčky)
  • špetka bílého pepře


Postup : 

1.  Rýžové nudle uvaříme dle návodu, scedíme a propláchneme studenou vodou. Dáme zatím stranou.

2.  Wok nebo velkou pánev rozpálíme na nejvyšší možnou teplotu. Až bude wok extrémně rozžhavený, dáme do něj olej. Ihned přidáme cibuli, mrkev a bílé tužší části pekingského zelí. Restujeme za stálého míchání nebo prohazování. Pokud je wok dostatečně horký, stačí cca minutu.

3.  Přidáme zelené části pekingského zelí, jarní cibulky, chilli papričky a česnek. Restujeme další minutu až dvě. Přidáme rýžové víno - mělo by se téměř okamžitě odpařit, zanechá však po sobě výbornou chuť.

4.  Přidáme uvařené nudle, sójovou omáčku a pepř. Promícháme a ještě chvilku restujeme. Přímo z pánve rozdělíme porce na talíře a ihned podáváme.





Žádné komentáře:

Okomentovat