středa 13. ledna 2016

Chana masala




  





Doba přípravy : 

cca 50 minut



Nutriční hodnoty na 1 porci : 

Energetická hodnota   :   653 kcal  /  2733 kJ

Bílkoviny   :   28 g

Sacharidy   :   97 g
   -   cukry   :   27 g
   -   vláknina   :   25 g

Tuky   :   21 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   1 g


Ingredience na 2 velké porce : 

  • cca 450 g uvařené cizrny (200 g suché cizrny, namočené přes noc a uvařené doměkka, nebo dvě plechovky cizrny)
  • 0,5 litrů (2 hrnky) vody ponechané po vaření cizrny nebo nálevu slitého ze dvou plechovek cizrny, doředěného vodou na uvedené množství
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 velká cibule  -  nakrájená nadrobno
  •  4 stroužky česneku  -  nakrájené na kousky
  • cca 3 cm kousek zázvoru  -  oloupaný a nakrájený na kousky
  • 2 až 4 velké zelené chilli papričky (množství záleží na osobních preferencích výsledné ostrosti)  -  nakrájené na kousky
  • velká hrst na drobno nasekaného čerstvého koriandru (listy i stonky)  +  trochu na ozdobu při podávání
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • cca 2 hrnky rajčatového pyré (protlaku)  
  • 1 lžička soli, nebo dle chuti
  • 1 lžička mletého chilli  -  nemusí být
  • 1 lžička směsi garam masala (kupovaná či podomácku vyrobená)
  • 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy


Postup : 

1.  Uvaříme doměkka cizrnu (den předem namočenou) a ponecháme si 2 hrnky vody, ve které se vařila. Pokud používáme cizrnu z plechovky, slijeme nálev z plechovek a doředíme ho vodou na uvedené celkové množství.

2.  Připravíme si pastu, která bude tvořit základ pokrmu. Rozmixujeme společně česnek, zázvor, čerstvý koriandr a chilli papričky. Pokud dáváte před mixováním přednost ruční práci s hmoždířem, lze to také.





3.  V hluboké pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu a přidáme římský kmín. Restujeme, dokud nezačne vonět. Přidáme cibuli a restujeme do zezlátnutí.




4.  Přidáme připravenou pastu a pár minut restujeme, za stálého míchání.




5.  Přidáme kurkumu a mletý koriandr. Chvíli mícháme a restujeme. Přidáme vodu z cizrny, rajčatové pyré, cizrnu a sůl. Na mírném plameni necháme povařit zhruba 20 minut.




6.  Odstavíme z plamene, přidáme citronovou šťávu, koření garam masala, a podle chuti dosolíme. Můžeme také přidat lžičku mletého chilli, pokud dle uvážení jídlo snese další stupeň ostrosti navíc.


7.  Podáváme posypané nasekaným koriandrem, s rýží nebo s libovolným druhem indických placek (např. čapátí, paratha, plněná paratha).  




2 komentáře:

  1. Chanu jsem si nedávno dal v indické restauraci a byla skutečně výborná. Tento recept se bohužel její chuti ani nepřiblížil, navíc mi díky velkému množství tekutiny vznikla spíše polévka a musel jsem navíc asi 30 minut odvařovat... Škoda.

    OdpovědětVymazat