čtvrtek 10. prosince 2015

Veganská "ústřicová" omáčka


Veganská ústřicová omáčka


  





Doba přípravy : 

cca 40 minut



Ingredience : 

  • 30 g sušených hub šiitake nebo sušené hlívy
  • 2 lžíce sezamového oleje (pokud možno tmavého z pražených semínek)
  • 1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1/2 lžičky javorového sirupu nebo podobného sladidla


Postup : 

1.  Houby zalijeme jedním hrnkem horké vody a necháme alespoň půl hodiny louhovat.



2.  Houby slijeme a nakrájíme. Tekutinu si ponecháme. 



3.  V pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu a cca 5 minut restujeme zázvor a houby.



4.  Směs z pánve dáme do mixéru společně s vodou ponechanou po máčení hub. Rozmixujeme dohladka.


5.  Vrátíme do pánve, přidáme sójovou omáčku, javorový sirup a společně chvíli mícháme a prohříváme na nižší teplotu.



6.  Hotovou omáčku necháme zchladnout a uchováváme v uzavřené nádobě v lednici. Používáme jako přísadu do omáček při přípravě čínských a podobných asijských pokrmů ve woku, všude tam, kde původní recept vyžaduje ústřicovou omáčku.







Žádné komentáře:

Okomentovat