pondělí 21. prosince 2015

Vánočka



 





Doba přípravy : 

cca 4 hodiny (většina z toho pasivně)


Ingredience : 

  • 500 g polohrubé mouky + trochu na pomoučení válu
  • 100 g krupicového cukru (můžete dát hnědý třtinový)
  • 250 ml rostlinného mléka (ideálně sójového)  -  vlažného, ne horkého  (+ trochu na potření vánočky)
  • 1 balíček (42 g) čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 125 g kokosového oleje  -  rozpuštěného, ne horkého  (+ trochu na potření vánočky)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • ostrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 50 g rozinek
  • 30 až 40 g madlí - namočených, oloupaných a neskaných na kousky (nebo koupené již nasekané plátky)

Postup : 

1. Nejprve si uděláme kvásek. Odebereme trochu cukru, v misce ho rozetřeme s droždím, zalijeme vlažným rostlinným mlékem a poprášíme trochou mouky. Necháme vzejít kvásek, 10 až 15 minut.

2.  V míse smícháme mouku, sůl, zbývající cukr, citronovou kůru a rozinky. Přilijeme kvásek, zbývající mléko a rozpuštěný kokosový olej. V jiné misce smícháme lžičku sody se lžící octa a přidáme taktéž do směsi na těsto.

3.  Vypracujeme hladké měkké těsto. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme cca 2 hodiny kynout.

4.   Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 nebo na 9 stejných bochánků, záleží jakou techniku pletení chcete zvolit. Z bochánků na pomoučeném válu vyválíme cca 40 až 50 cm dlouhé "hady". Z nich upleteme vánočku (návodů je na internetu spousta, nejlepší je asi kouknout na video, takže youtube poradí).

5.  Upletenou vánočku potřeme trochou vlažného rostlinného mléka smíchanou s trochou rozpuštěného kokosového oleje. Poté vánočku posypeme nasekanými mandlemi a necháme ji ještě alespoň půl hodiny kynout. Mezitím předehřejeme troubu na 150 st. C.

6.  Vánočku dáme do trouby a pečeme dozlatova, zhruba 40 až 50 minut.






Žádné komentáře:

Okomentovat