středa 4. listopadu 2015

Tradiční čočková polévka



  




Doba přípravy : 

cca 2 hodiny a 40 minut (2 hod. namáčení čočky, zbytek vaření)



Nutriční hodnoty na 1 porci : 

Energetická hodnota   :   374 kcal  /  1565 kJ

Bílkoviny   :   22 g

Sacharidy   :   55 g
   -   cukry   :   4 g
   -   vláknina   :   26 g

Tuky   :   8 g
   -   nasycené mastné kyseliny



Ingredience na 6 porcí : 

  • 500 g velkozrnné čočky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 střední cibule  -  nakrájené na drobno
  • 1 velká mrkev  -  nakrájená na malé kostičky
  • 1 velká petržel (kořen)  -  nakrájená na malé kostičky
  • 2 litry zeleninového vývaru nebo zeleninového bujónu
  • 3 až 4 stroužky česneku  -  prolisované
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • sůl a pepř dle chuti



Postup : 

1.  Čočku propláchneme a necháme alespoň 2 hodiny máčet ve vodě, poté scedíme.

2.  V hluboké pánvi nebo v hrnci rozpálíme olej na střední teplotu. Přidáme cibuli a restujeme do zesklovatění. Přidáme mrkev, petržel a chvíli restujeme.

3.  Přidáme čočku a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a na mírném plameni necháme zakryté probublávat do úplného změknutí čočky (cca 40 minut).

4.  Ke konci vaření přidáme česnek, majoránku, sůl a pepř. Polévku částečně (spíše z menší části) rozmixujeme tyčovým mixérem, aby zhoustla.

5.  Podáváme se slanými vdolky.



 



Žádné komentáře:

Okomentovat