pondělí 9. listopadu 2015

Houbový Bourguignon


Houbový Bourguignon


  




Doba přípravy : 


cca 1 hodina 45 minut



Ingredience na 2 velké porce : 

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 6 až 7 šalotek - oloupaných
  • 4 velké mrkve - oloupané a nakrájené na větší kusy
  • 2 stonky řapíkatého celeru - nakrájené na větší kusy  
  • 3 stroužky česneku - vcelku, pouze oloupané
  • 3 velké žampiony portobello  -  nakrájené na větší kusy
  • 4 až 5 snítek tymiánu (+ další na ozdobu při podávání)
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 a 1/2 hrnku kvalitního suchého červeného vína - zvolte takové, které vám chutná (přehled vegan-friendly vín naleznete např. zde)
  • 2 hrnky zeleninového vývaru (nebo kvalitního zeleninového bujónu, pokud možno ne z kostek, kvůli obsahu palmového oleje)
  • 1 lžíce škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
  • sůl a pepř dle chuti


Postup : 

1.  Ve velkém hrnci s nepřilnavým dnem rozpálíme 2 lžíce oleje na nižší teplotu a restujeme šalotky do mírného zhnědnutí.



2.  Přidáme mrkev, celer a česnek. Restujeme dokud mrkev nezačne zlátnout.



3.  Zeleninu odebereme z pánve a dáme zatím  stranou. Do pánve dáme další 2 lžíce oleje, zvýšíme teplotu a orestujeme žampiony, dobře osolíme a opepříme.



4.  Zalijeme vínem, přidáme tymián, bobkový list a lžíci cukru. Na vyšší teplotu necháme cca 10 minut vařit, aby se z vína vyvařil alkohol a částečně se zredukovalo množství tekutiny. 



5.  Přidáme zeleninový vývar, orestované šalotky, mrkev, celer a česnek. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a na mírném plameni necháme cca 1 hodinu probublávat. Pokud by se vyvářelo přílišné množství tekutiny, můžeme v průběhu vaření dolévat vodu.



6.  Ke konci vaření přidáme lžíci škrobu rozmíchanou v malém množství vody. Chvíli ještě prováříme, omáčka zhoustne. Dosolíme a dopepříme dle chuti.


7.  Podáváme s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.




Žádné komentáře:

Okomentovat