středa 25. listopadu 2015

Dýňový koláč


Dýňový koláč


  





Doba přípravy : 

cca 4 hodiny (většina bez aktivní účasti) + odležení v lednici (pár hodin či přes noc)


Ingredience na 1 koláč (asi 10 menších porcí) : 


Na krustu :
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 4 až 6 lžic vody

Na náplň : 
  • 1 a 1/2 hrnku dýňového pyré  -  můžete si ho vyrobit takto
  • 1 bílé tofu (200 g)
  • 3 lžíce sójového mléka
  • 2/3 hrnku hnědého cukru
  • 2 lžíce škrobu (kukuřičného, bramborového)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nemusí být) 


Postup : 

1.  Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme ocet a kokosový olej. Rukama propracováváme dohromady, až dostaneme jakousi drobenku.



2.  Postupně po lžících přidáváme vodu (celkem asi 5 lžic), až dostaneme kompaktní soudržné těsto. Těsto zabalíme do folie a dáme alespoň na hodinu do lednice.



3.  Rozehřejeme troubu na  180 st. C. Těsto vyjmeme z lednice a necháme při pokojové teplotě trochu změknout, aby se dalo válet. Vyválíme ho do kruhu s průměrem o pár cm větším, než má koláčová forma, ve které budeme koláč péct. Vyválené těsto přendáme do formy a okraje zvedneme podél stěn, vyrovnáme případné nepravidelnosti. Pokud těsto nebude mít ideální konzistenci a nepůjde dobře válet, je možné jej do formy zkrátka nacpat jak se dá a vytvarovat do požadovaného rozložení.



4.  Základ koláče je třeba nejprve předpéct samostatně bez náplně. V průběhu tohoto pečení je nutné těsto zatížit, aby se nedeformovalo a nenafukovaly se na něm bubliny. Můžeme to provést tak, že na těsto položíme pečící papír, který zasypeme libovolnou suchou luštěninou, např. čočkou (čočce se v troubě nic nestane, dá se později standardně použít). Pokud máte k dispozici drobná závaží pro tento účel přímo vyrobená, tím lépe.



5.  Zatížené těsto dáme na cca 20 minut péct do trouby na 180 st. C. Po vyjmutí z trouby odstraníme papír se závažími a necháme koláč zchladnout.


6.  Mezitím si vyrobíme náplň - všechny ingredience společně rozmixujeme na jemno.



7.  Náplň naklademe na vychladlou krustu a uhladíme povrch. Dáme péct opět na 180 st. C zhruba 30 minut.



8.  Po vyjmutí z trouby necháme koláč vychladnout a na pár hodin (ideálně přes noc) ho necháme odležet v lednici.







Žádné komentáře:

Okomentovat