středa 11. listopadu 2015

Domácí tortilly


Domácí tortilly

 





Doba přípravy : 

cca 20 minut



Nutriční hodnoty na 1 tortillu : 

Energetická hodnota   :   179 kcal  /  749 kJ

Bílkoviny   :   3 g

Sacharidy   :   24 g
   -  cukry   :   0 g
   -  vláknina   :   1 g

Tuky   :   9 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   1 g



Ingredience na 8 tortill : 

  • 2 hrnky hladké mouky  (+ trochu na válení tortill)
  • 1/2 lžičky soli
  • cca 3/4 hrnku vody
  • 4 lžíce olivového oleje (+ trochu na pánev k opékání tortill)





Postup : 

1.  V míse smícháme mouku a sůl. Přidáme olej a cca 1/2 hrnku vody. Rukou zpracováváme těsto, postupně přidáme po menších dávkách další vodu, až dostaneme kompaktní, ale nelepivé těsto. Těsto necháme cca 10 minut odležet.




2.  Těsto rozdělíme na 8 dílů. Na lehce pomoučeném válu vyválíme z každého dílu placku zhruba o průměru menší pánve.




3.  Velkou pánev rozehřejeme na vyšší teplotu. Přidáme pár kapek olivového oleje. Každou tortillu opečeme z obou stran do velmi mírného zhnědnutí. Měla by stačit minuta až minuta a půl z každé strany. Tortilly musí zůstat vláčné a pružné, neopékáme je v žádném případě do křupava. 




4.  Tortilly postupně skládáme na sebe, zůstanou tak vláčné. Zpracováváme ideálně za čerstva, ale můžeme je po zchladnutí i zmrazit a použít později.









2 komentáře: