pátek 9. října 2015

Slané vdolky


Slané vdolky


  




Doba přípravy : 

cca 90 minut




Nutriční hodnoty na jeden vdolek (bez posypu) : 

Energetická hodnota   :   320 kcal  /  1339 kJ

Bílkoviny   :   5 g

Sacharidy   :   34 g
   -   cukry   :   6 g
   -   vláknina   :   2 g

Tuky   :   18 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   2 g




Ingredience na 12 vdolků : 

  • 250 ml rostlinného mléka (sójové, ovesné,..)
  • 1 lžička cukru
  • 1 balíček (42 g) droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml rostlinného oleje (spíše chuťově neutrální - řepkový, slunečnicový apod.)  +  další na potření vdolků
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžička soli
  • na posyp vdolků  -  sůl, mák, kmín, slunečnicová, sezamová nebo lněná semínka



Postup : 

1.  Chia semínka smícháme se třemi lžícemi vody. Vznikne gel, který použijeme do těsta místo vajec. Semínka také můžeme předem namlít na jemno.

2.  Smícháme vlažné rostlinné mléko, rozdrobené droždí a cukr. Necháme vzejít kvásek (začnou se tvořit bubliny).

3.  Kvásek smícháme s moukou, olejem, chia gelem a solí. Vypracujeme těsto, které necháme 1/2 až 1 hodinu vykynout na teplém místě. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem. Mezitím předehřejeme troubu na 180 st. C.

4.  Těsto rozdělíme na 12 částí, ze kterých vytvoříme kuličky.  Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem a mírně zploštíme na tvar vdolků. Vdolky potřeme olejem a posypeme mírně solí, dále mákem či semínky, případně jiným materiálem.

5.  Pečeme na 180 st. C dozlatova. 

6.  Podáváme samotné nebo jako přílohu třeba k luštěninovým jídlům.




Žádné komentáře:

Okomentovat