čtvrtek 15. října 2015

Pikantní polévka z červené čočky a žlutého hrachu


Pikantní polévka z červené čočky a žlutého hrachu


  






Doba přípravy : 

cca 40 minut



Ingredience na 6 porcí : 

  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 cibule  -  nakrájené na drobno
  • 4 stroužky česneku  -  nasekané na drobno
  • cca 5 cm kousek zázvoru  -  nasekaný na drobno
  • 2 asijské červené chilli papričky (ideálně typu Bird´s eye)  -  nasekané na drobno  -  s tímto typem a množstvím chilli papriček bude polévka řekněme středně pikantní
  • 250 g suché červené čočky
  • 250 g suchého žlutého hrachu
  • 2 velké mrkve  -  nakrájené na kolečka
  • 1/2 bulvy celeru  -  nakrájená na kostičky
  • 2 lžičky směsi koření garam masala - může být podomácku vyrobená
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky soli nebo dle chuti
  • k podávání  -  rostlinná smetana a čerstvý koriandr  



Postup : 

1.  V hluboké pánvi nebo v nepřilnavém hrnci rozpálíme olej na střední teplotu. Přidáme cibuli, česnek a zázvor. Restujeme, dokud nezmizí "syrová" vůně. 

2.  Přidáme chilli papričky, čočku, hrách a koření - garam masala, kurkumu a koriandr. Chvíli mícháme a restujeme. Pak zalijeme cca dvěma litry vody, přidáme mrkev, celer, a přivedeme k varu. 

3.  Vaříme na mírném plameni zhruba půl hodiny, respektive do změknutí čočky a hrachu (ten trvá o něco déle).

4.  Odstavíme z plamene a rozmixujeme (tyčovým mixérem přímo v hrnci nebo přelijeme do stolního). Po rozmixování osolíme, přivedeme opět k mírnému varu a ještě pár minut povaříme. Tato polévka je lepší hustá, nicméně pokud by byla příliš, můžeme v průběhu dováření doředit vodou. 

5.  Před podáváním ozdobíme rostlinnou smetanou a čerstvým koriandrem. Podáváme s indickými plackami.





Žádné komentáře:

Okomentovat