pátek 23. října 2015

Bezlepkový perník s kardamomem



     





Doba přípravy : 

cca 50 minut



Ingredience : 

  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 1/2 až 1 hrnek hnědého cukru  (s celým jedním hrnkem bude výsledek tak nějak standardně perníkově sladký - takže celkem dost) 
  • 1 sáček kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu  -  nemusí být, ale chuť perníku to výrazně zlepší a ozvláštní
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 hrnek rostlinného mléka (např. sójové nebo ovesné)
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje (nějakého chuťově neutrálního)
  • 2 lžíce chia semínek smíchaných se 6-ti lžícemi vody  -  vytvoří gel, který se přidá do těsta namísto vajec 


Postup : 

1.  Předehřejeme troubu na 150 st. C.

2.  V míse smícháme sypké ingredience. Přilijeme olej, rostlinné mléko, a přidáme gel z chia semínek. Dobře promícháme metlou.

3.  Formu na pečení vymažeme lehce olejem a vysypeme vrstvičkou pohankové mouky. Do formy nalijeme těsto a pečeme na 150 stupňů cca 45 až 50 minut, samozřejmě záleží na konkrétní troubě. Test dopečenosti perníku provedeme klasicky zapíchnutím špejle - pokud se na ni nenalepí mazlavé těsto, je hotovo.






Žádné komentáře:

Okomentovat