středa 9. září 2015

Tofu v kokosovém těstíčku



   




Doba přípravy : 

minimálně 1,5 hodin pasivně (lisování a marinování tofu) + cca 20 minut aktivně



Ingredience na 2 velké porce : 


Na marinování tofu :
  • 2 bloky bílého tofu (celkem cca 400 g)
  • cca 6 lžic sójové omáčky
  • 2 lžičky čínského koření pěti vůní (směs koření obsahující badyán, fenykl, skořici, hřebíček a pepř)   -  případně se dá nahradit jinou asijskou kořenící směsí, dejme tomu garam masala, tandoori masala, případně i klasické kari koření 

Na těstíčko a na smažení :
  • rostlinný olej - dostatečné množství na osmažení tofu
  • pár lžic mouky (bezlepkové, pokud preferujete)
  • cca 3 lžíce škrobu (bramborového, kukuřičného,..)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • cca 2 lžíce vody
  • cca 1/2 hrnku strouhaného kokosu

Postup : 

1.  Tofu vyndáme z obalu a necháme okapat. Každý z bloků nakrájíme na cca 8 proužků. 

2.  Proužky tofu naskládáme na papírovou utěrku umístěnou na dřevěném prkénku. Tofu zakryjeme další papírovou utěrkou a na ní přiložíme další dřevěné prkénko. Vznikne tedy jakýsi "sendvič"  - dřevo, papír, tofu, papír, dřevo. Vrchní prkénko ještě zatížíme nějakým těžším předmětem (větším hrncem apod.). Tofu necháme takto lisovat alespoň půl hodiny. Dostaneme z něj velkou část vlhkosti a bude poté velice ochotně natahovat marinádu (efekt houby).

3.  Do mělké nádoby, dostatečně velké, abychom na její dno naskládali proužky tofu, nalijeme marinádu  -  sójovou omáčku smíchanou s čínským kořením pěti vůní. Do nádoby naskládáme tofu a obalíme v marinádě. Dáme alespoň na 1 hodinu zakryté odležet do lednice. V průběhu marinování můžeme proužky tofu v marinádě obrátit, aby se tekutina vsakovala do tofu rovnoměrně z obou stran. 

4.  Připravíme si jednotlivé obalovací prvky. Do první misky dáme mouku. Ve druhé smícháme škrob, sójovou omáčku a vodu. Mělo by vzniknout řídké těstíčko. Pokud bude řídké příliš, přidáme trochu škrobu (a naopak s vodou). Do třetí misky dáme strouhaný kokos.

5.  Proužky tofu vyjmeme z marinády, necháme okapat a postupně je vkládáme do tří misek  -  nejprve je obalíme v mouce, pak ve škrobovém těstíčku, a nakonec v kokosu.   

6.  V pánvi rozpálíme větší vrstvu oleje na střední teplotu a obalené proužky tofu z obou stran osmažíme do křupava.

7.  Po vyjmutí z pánve dáme proužky na chvíli na papírové utěrky, abychom odsáli přebytečný olej.

8.  Podáváme s přílohou dle libosti - hranolky, americké brambory, ale může být i rýže. Jako dip se nejlépe hodí sladká chilli omáčka, případně sojanéza, kečup apod. Takto upravené tofu se dá ale využít i jako "zobací" občerstvení, opět s nějakým dobrým dipem.






Žádné komentáře:

Okomentovat