pátek 18. září 2015

Pečené tofu v marinádě a restované rýžové nudle


Pečené tofu v marinádě a restované rýžové nudle

  





Doba přípravy : 

cca 90 minut  (včetně minimální doby na lisování a marinování tofu)



Nutriční hodnoty na 1 velkou porci : 

Energetická  hodnota   :   1104 kcal  /  4620 kJ

Bílkoviny   :   42 g

Sacharidy   :   120 g
   -   cukry   :   23 g
   -   vláknina   :   5 g

Tuky   :   46 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   7 g



Ingredience na 2 velké porce : 


Na tofu :
  •  2 bloky bílého tofu (celkem cca 400 g)
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového sirupu nebo jiného přírodního tekutého sladidla (javorový, datlový,.. sirup)
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • cca 1 cm kousek zázvoru - nastrouhaný
  • 1 stroužek česneku  -  prolisovaný

Na nudle :
  • 200 g širokých rýžových nudlí
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku - na jemno nasekané
  • cca 1 cm kousek zázvoru  -  na jemno nasekaný
  • 1 menší červená paprika  -  nakrájená na menší nudličky
  • 1 zelená chilli paprička  -  jedna polovina na jemno nasekaná, druhá polovina nakrájená na tenká kolečka
  • 1 jarní cibulka - nakrájená na kolečka 
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového sirupu nebo jiného přírodního tekutého sladidla (javorový, datlový,.. sirup)
  • šťáva z 1 limetky
  • cca 5 lžic arašídů
  • hrstka čerstvého koriandru
  • 1 lžíce sezamových semínek




Postup : 

1.  Tofu nakrájíme na tenčí plátky (ze dvou bloků cca 12 plátků). Před marinováním je jako vždy potřeba dostat z tofu přebytečnou tekutinu. Na dřevěné prkénko nebo podobnou plochu rozložíme papírové utěrky, na ty dáme plátky tofu, překryjeme je opět papírovými utěrkami, přiklopíme dalším prkénkem a zatížíme např. hrncem s vodou. Takto necháme tofu lisovat zhruba půl hodiny.

2.  V nádobě s plochým dnem smícháme ingredience na marinádu - sójovku, rýžový sirup, sezamový olej, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Plátky tofu poklademe do marinády a dáme do lednice na cca půl hodiny. V průběhu marinování plátky alespoň jednou otočíme.

3.  Mezitím předehřejeme troubu na 200 st. C. Plech vyložíme papírem na pečení a dáme na něj plátky tofu vyjmuté z marinády. Pečeme 20 až 30 minut.

4.  V průběhu pečení tofu připravíme nudle. Uvaříme je dle návodu (většinou stačí na pár minut zalít vroucí vodou). Nudle by neměly být příliš měkké, neřkuli rozvařené, protože se budou později ještě chvíli tepelně upravovat v pánvi. Po uvaření nudle scedíme, propláchneme studenou vodu, necháme chvíli okapat v cedníku a dáme je do mísy, kde je promícháme se lžící sezamového oleje. Díky tomu se nudle neslepí (zkrátka nevytvoří jednu velkou hroudu, jak se u rýžových nudlí občas stává).

5.  Na suché pánvi bez oleje lehce opražíme arašídy a dáme stranou.

6.  V pánvi (ideálně ve velkém woku) rozpálíme dvě lžíce sezamového oleje. Přidáme česnek a zázvor, restujeme cca půl minuty - hlavně nespálit česnek.

7.  Přidáme chilli papričku (respektive její polovinu nasekanou na jemno) a červenou papriku. Restujeme cca 2 minuty. Přidáme jarní cibulku a restujeme cca minutu.

8.  Přidáme sójovou omáčku, rýžový sirup, a za chvíli nudle. Dobře promícháme, aby se nudle dostatečně smísily s ostatními přísadami. Chvíli společně prohříváme. Nakonec přidáme limetkovou šťávu a znovu promícháme.

9.  Nudle rozdělíme na talíře, kde je posypeme opraženými arašídy, zbytkem chilli papričky nakrájeným na kolečka a lístky čerstvého koriandru. Na nudle dáme plátky pečeného tofu a vše ještě zlehka zasypeme sezamovými semínky.






Žádné komentáře:

Okomentovat