pátek 11. září 2015

Indické placky čapátí


Indické placky čapátí

  




Doba přípravy : 

Cca 20 minut (mezitím ještě 1 hodina odležení těsta, ale není to nezbytné)



Nutriční hodnoty na 1 placku : 

Energetická hodnota   :   132 kcal  /  552 kJ

Bílkoviny   :   2 g

Sacharidy   :   16 g
   -  vláknina   :  2 g

Tuky   :   8 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   1 g



Ingredience na 6 placek : 

  • 1 hrnek celozrnné mouky + trochu na podsypání placek při válení  (prodává se také celozrnná mouka "atta" určená přímo na čapátí)
  • cca 1/2 hrnku vody
  • cca 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje  (olivový, slunečnicový,..)


Postup : 

1.  V míse smícháme mouku a sůl. Přidáme olej a postupně přidáváme vodu, zpracováváme rukama, až dostaneme měkčí hladké těsto.

2.  Těsto dáme na cca hodinu odpočinout do lednice (pokud nemáte čas a chladnoucí kari stojí na stole očekávajíc svou přílohu, tuto fázi vynechte).

3.  Těsto rozdělíme na 6 kousků ve tvaru koule. Jednotlivé koule lehce vyválíme v mouce, rozplacatíme je rukou a vyválíme na placky. Placky pak ještě trochu potaháme rukou, budou mít po opečení lepší konzistenci.

4.  Rozpálíme pánev bez oleje na velmi vysokou teplotu. Postupně na ní vkládáme placky. Opékání by mělo být velmi rychlé, aby placky zbytečně neztuhly a nevysušily se. Při opékání z první strany počkáme, až se na povrchu začnou vzdouvat bubliny. Pak placku otočíme a opékáme ji z druhé strany. Placka se v tuto chvíli začne celá nafukovat, stlačíme ji srolovanou utěrkou k pánvi. Celkový čas opékání jedné placky by se měl vejít do jedné minuty. Placka by měla mít z obou stran hnědé skvrny.

5.  Placky podáváme jako přílohu, především k indickým pokrmům, například :

Další možností je dát si čapátí jako snídani či svačinu, doplněné indickým čatní :





  

3 komentáře: