úterý 22. září 2015

Cibulová marmeláda


Cibulová marmeláda


   





Doba přípravy : 

cca 1 hodina 40 minut



Ingredience na cca 0,5 litru marmelády : 

  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 kg červené cibule  -  nakrájené na půlkolečka
  • 3 až 4 stroužky česneku  -  nakrájené na tenké plátky
  • 140 g hnědého cukru
  • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo lžíce čerstvého, pokud máte)
  • 1 lžička soli (nebo dle chuti)
  • 1/2 lžičky pepře (nebo dle chuti)
  • cca 300 ml červeného vína (spíše nějakého těžšího)  -  seznam vín vhodných pro vegany najdete zde, řada z uvedených značek je k dostání ve většině supermarketů
  • cca 100 ml vinného octa


Postup : 

1.  Ve velké hluboké pánvi rozpálíme olej na střední teplotu. Přidáme cibuli, česnek, a chvíli mícháme a restujeme.

2.  Přidáme cukr, tymián, sůl a pepř. Stáhneme plamen na nízkou teplotu a za občasného míchání prováříme zhruba 50 minut, nezakrýváme poklicí. Cibule nejprve pustí velké množtsví tekutiny, která se následně bude vařením redukovat.

3.  Po 50-ti minutách by měla být cibule velice měkká a velké množství tekutiny by mělo být odpařené. V tuto chvíli přidáme červené víno a vinný ocet. Zvýšíme plamen na vysokou teplotu a necháme opět nezakryté vařit 30 až 40 minut - za tuto dobu směs dostatečně zhoustne. Správnou konzistenci poznáme tak, že vařečkou uděláme ve směsi rýhu, abychom odkryli dno pánve. Rýha by se měla pozvolna plnit sirupovitou tekutinou.

4.  Hotový džem přemístíme do zavařovacích sklenic a zavřeme. Necháme vychladnout a poté uchováváme v lednici.



2 komentáře:

  1. Ahoj, recept vypada skvele, jak je to s mnozstvim vysledku? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, vyjde to asi tak na 1/2 litru marmelády. Na začátku vypadá množství cibule lehce šíleně, ale vyvaří se hodně tekutiny.

    OdpovědětVymazat