pondělí 10. srpna 2015

Hummus - tradiční základní recept


Hummus  -  tradiční základní recept


  

  




Doba přípravy : 

cca 90 minut (z toho většina pasivně - vaření cizrny) + předchozí namáčení cizrny (8 až 12 hodin)



Nutriční hodnoty na 100 g (1 lžíce je cca 15g) : 

Energetická hodnota   :   177 kcal  /  741 kJ

Bílkoviny   :   5 g

Sacharidy   :   20 g
   -   vláknina   :   4 g
   -   cukry   :   1 g

Tuky   :   9 g
   -  nasycené mastné kyseliny   :   1 g



Ingredience : 

  • 2 hrnky  (500 g) suché cizrny
  • 1/2 hrnku sezamové pasty tahini (dá se koupit ve zdravých výživách, ale mnohem ekonomičtější je domácí výroba - recept zde)
  • cca 7 lžic olivového oleje
  • šťáva z 1/2 velkého citronu nebo z celého menšího
  • 2 až 3 na jemno nasekané stroužky česneku (nemusí být)  
  • 1 lžička mletého římského kmínu (nemusí být)
  • 1 lžička soli (nebo dle chuti)
  • na ozdobu při servírování - několik špetek sladké mleté papriky, olivový olej a nasekaná petržel kudrnka nebo nasekaná nať a listy koriandru


Postup : 

1.  Cizrnu namočíme alespoň na 8 hodin do vody. Můžeme ji však nechat máčet i dva dny, zrna se pak "oživí" (začne proces klíčení) a mají po uvaření lepší chuť a výživovou hodnotu. Pokud takto máčíme cizrnu po delší čas, musíme dvakrát denně měnit vodu.

2.  Cizrnu dáme do čerstvé vody, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme do úplného změknutí (1 až 1,5 hodiny). 

3.  Cizrnu slijeme, ale vodu si ponecháme pro pozdější úpravu konzistence hummusu.

4.  Cizrnu dáme do mixéru a rozmixujeme, můžeme použít také mísu a tyčový ruční mixér. Přidáme ostatní ingredience a dále mixujeme. Měli bychom dostat hladkou hmotu. V tuto chvíli bude hummus pravděpodobně příliš hustý a málo vláčný. Postupně přidáváme vodu zbylou po vaření cizrny a dále mixujeme až do požadované konzistence. Obvykle je potřeba při tomto celkovém množství přidat zhruba jeden hrnek vody.

5.  Před podáváním na misce ozdobíme mletou paprikou, zakápneme olivovým olejem a posypeme nasekanými bylinkami. Podáváme k pita chlebu či jinému pečivu, k zelenině, do tortil, jako dip k falafelu a podobně.



 


Žádné komentáře:

Okomentovat