pátek 14. srpna 2015

Houbová masala - indické kari s houbami


Houbová masala  -  indické kari s houbami


   



Doba přípravy : 

cca 45 minut



Nutriční hodnoty na jednu porci : 

Energetická hodnota   :   378 kcal   /   1582 kJ

Bílkoviny   :   8 g

Sacharidy   :   18 g
   -   cukry   :   11 g
   -   vláknina   :   4 g

Tuky   :   17 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   2 g


Ingredience na dvě větší porce : 

  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky římského kmínu 
  • 2 tobolky zeleného kardamomu
  • 2 hřebíčky
  • cca 2 cm tyčka skořice
  • 2 stroužky česneku + 1,5 cm kousek zázvoru  -  společně rozmixované nebo rozdrcené v hmoždíři na pastu
  • 1 větší cibule - nakrájená na drobno
  • cca 300 g žampionů nebo jiných hub - nakrájených na malé plátky
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 3 větší rajčata rozmixovaná na pyré (nebo 250 ml koupeného rajčatového pyré)
  • 1 lžička soli nebo dle chuti
  • 1/2 lžičky cukru nebo dle chuti
  • 1/2 lžičky směsi koření garam masala (nejlépe podomácku vyrobené)
  • 1/2 hrnku rostlinné smetany (Alpro, Provamel,..)
  • nasekané listy a stonky koriandru na ozdobu při podávání


Postup : 

1.  V pánvi rozehřejeme na střední teplotu 3 lžíce oleje. Přidáme celá koření  -  římský kmín, skořici, kardamom a hřebíček. Chvíli restujeme, až koření začne uvolňovat vůně.

2.  Přidáme česnekovo-zázvorovou pastu a restujeme za stálého míchání, asi dvě minuty. Syrové aroma obou přísad začne postupně mizet.

3.  Přidáme cibuli a restujeme do zesklovatění.

4.  Přidáme nakrájené houby a restujeme. V ideálním případě začnou houby po chvíli pouštet vodu, která se postupně bude opět vypařovat. Až se voda z hub odpaří a houby mírně zhnědnou, přidáme kurkumu, koriandr a chilli. Ještě chvilku společně restujeme.

5.  Přidáme rajčatové pyré a za občasného míchání celou směs necháme probublávat na mírném plameni asi 10 minut.

6.  Přidáme cca 1 hrnek vody, promícháme a povaříme ještě zhruba 5 minut.

7.  Přidáme sůl, cukr, koření garam masala, promícháme a odstavíme z plamene.

8.  Vmícháme rostlinnou smetanu a podáváme s rýží, s indickými plackami (bez náplně či s náplní), nebo s brambory připravenými na indický způsob.



  

1 komentář: