pondělí 3. srpna 2015

Dip z pečeného lilku - Baba Ghanoush




  



Doba přípravy : 

cca 50 minut (z toho aktivně 15 minut)



Nutriční hodnoty na 1/2 hrnku dipu (1 porce) : 

Energetická hodnota   :   251 kcal  /  1050 kJ

Bílkoviny   -   5 g

Sacharidy   -   15 g
   -   cukry   -   4 g
   -   vláknina  -   8 g  

Tuky   -   22 g
   -   nasycené mastné kyseliny   -  3 g



Ingredience na cca 2 hrnky dipu :  

  • 2 větší lilky (celkem cca 800 g)
  • cca 4 lžíce olivového oleje
  • cca 1/4 hrnku sezamové pasty tahini (zde je recept na její domácí výrobu)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 až 3 stroužky česneku - na jemno nasekané
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky soli, nebo dle chuti
  • cca 2 lžíce nasekaných listů hladkolisté petržele
  • pepř dle chuti
  • olivový olej a černé olivy na ozdobu při podávání


Postup : 

1.  Troubu předehřejeme na 200 st. C.

2.  Celé lilky propícháme vidličkou, důkladně a s ne moc velkými rozestupy vpichů. Potřeme je olivovým olejem a dáme na 30 až 40 minut do trouby. Za tuto dobu by měly být zcela měkké, svraštělé a slupka může být klidně lehce připálená do černa, dodá to dužnině zajímavější chuť.

3.  Mezitím smícháme v míse ostatní ingredience a necháme po dobu pečení lilku odstát, aby se prolnuly chutě.

4.  Po upečení necháme lilky chvíli zchladnout. Poté je rozkrojíme na poloviny a vydlabeme dužninu, aby zbyla pouze tmavá slupka - tu již nepoužijeme. Dužninu přidáme do mísy k ostatním přísadám a vše rozmixujeme.

5.  Před podáváním můžeme nechat vychladit v lednici. Podáváme s arabským chlebem pita, případně s jiným pečivem nebo s chipsy.

2 komentáře:

  1. Baba Ghanoush jsem měla v čajovně a byl úžasný, takže tento recept určitě brzy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat