čtvrtek 6. srpna 2015

Americké lívance


Americké lívance


   




Doba přípravy : 

cca 15 minut



Nutriční hodnoty na 1 porci (polovina množství z receptu) : 

Energetická hodnota   :   496 kcal  /  2076 kJ

Bílkoviny   :   11 g

Sacharidy   :   65 g
   -   cukry   :   23 g
   -   vláknina   :   2 g

Tuky   :   16 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   2 g



Ingredience : 

  • 1 hrnek hladké mouky (může být celozrnná, pohanková,..)
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce kypřícího prášku do pečiva (1 sáček)
  • malá špetka soli
  • 1 hrnek rostlinného mléka (sójové nebo ovesné)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • javorový nebo jiný sirup k podávání (na fotkách je datlový)


Americké lívance


Postup : 

1.  Rozpálíme nepřilnavou pánev na mírnou teplotu (bez oleje).

2.  V míse smícháme sypké ingredience - mouku, cukr, kypřící prášek a sůl.

3.  Přidáme rostlinné mléko, olej, vanilkový extrakt, a důkladně promícháme na hladkou směs.

4.  Směs nabíráme naběračkou a postupně lijeme na pánev tak, že naběračkou vykroužíme požadovaný tvar a průměr lívance. Případně pokud máme pánev tvaru woku s plochým dnem menšího průměru, můžeme směsí přelít vždy celé dno. Chvíli smažíme z jedné strany. Zároveň začne mírně tuhnout i svrchní strana a uprostřed se začnou dělat bubliny. Poté lívanec podebereme obracečkou a otočíme. Smažíme z druhé strany. Za chvíli již můžeme nadzvednutím lívance kontrolovat barvu. Lívance by měly být cca 1 cm vysoké - díky velkému množství prášku do pečiva velice ochotně vyběhnou do výšky. Z jedné várky uvedené v receptu můžeme udělat buď zhruba čtyři velké lívance o průměru cca 15 cm nebo řekněme 8 menších o průměru cca 10 cm.

5.   Lívance podáváme tak, že je na talíř naskládáme na sebe a přelijeme je sirupem, který by měl stékat dolů přes okraje lívanců.




2 komentáře:

  1. Samozřejmě super :) Není potřeba se bát takhle velkého množství prášku do pečiva, není tam chuťově cítit.

    OdpovědětVymazat