pondělí 20. července 2015

Zázvorovo-jablečné čatní




 






Doba přípravy : 

cca 1 hodina (10 minut příprava + 50 minut vaření)


Nutriční hodnoty v 1 porci (1/4 celkového uvedeného množství) : 

Energetická hodnota   :   243 kcal  /  1017 kJ

Bílkoviny   :   1 g

Sacharidy   :   46 g
   -   cukry   :   39 g
   -   vláknina   :   2 g

Tuky   :   7 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   1 g


Ingredience na 4 porce : 


  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 1 červená cibule - nakrájená na drobno
  • 1 lžička směsi koření garam masala (doma vyrobené nebo kupované)
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 2 velká zelená jablka (celkem cca 500 g) - oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na malé kostičky
  • cca 8 cm kousek zázvoru  -  nakrájený na tenké plátky, tyto plátky pak dále nakrájené na úzké proužky (zhruba jako sirky)
  • 1/2 hrnku hnědého cukru nebo odpovídající množství jiného sladidla
  • 2 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • 1 lžička soli


Postup : 

1.  V hlubší pánvi rozpálíme olej na střední teplotu. Přidáme římský kmín a fenykl, restujeme cca půl minuty nebo dokud semínka nezačnou praskat.

2.  Přidáme cibuli a restujeme do mírného zhnědnutí.

3.  Přidáme směs garam masala, kajenský pepř a za stálého míchání restujeme zhruba půl minuty.

4.  Přidáme jablka, zázvor, cukr, ocet a sůl. Zamícháme, podlijeme trochou vody a zakryté poklicí necháme probublávat na mírném plameni cca 45 minut. Občas promícháme a podlijeme vodou, když směs začne příliš houstnout. Na konci by měly být všechny přísady rozvařené do úplného změknutí.     


Žádné komentáře:

Okomentovat