středa 22. července 2015

Vegoš langoše


Veganské langoše


  





Domácí langoše (veganský recept)



Doba přípravy : 

cca 1 hodina (pokud smažíte jen v jedné pánvi a budete dělat větší množství langošů, bude to více)



Ingredience na cca 10 menších langošů : 

  • 600 g hladké mouky
  • 1 lžička soli 
  • 400 ml rostlinného mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1/2 lžičky cukru
  • rostlinný olej na smažení
Na polevu a posyp langošů :
  • prolisovaný česnek
  • sůl
  • olej
  • kečup nebo rostlinná smetana (nebo obojí)
  • tvrdý rostlinný sýr - já jsem dával Tavenýr, ale ještě lepší bude nějaký "cihlovitější"  (třeba Veganline)


Postup : 

1.  Ze 400 ml mléka odlijeme trochu do misky (mělo by být vlažné). Nadrobíme do něj droždí, přidáme cukr a necháme pár minut na teplém místě vzejít kvásek (začnou se dělat bubliny).

2.  V míse smícháme mouku se solí, přidáme kvásek, celý zbytek mléka, a vypracujeme hladké těsto. Pokud se těsto lepí, přidáme ještě trochu mouky.

3.  Těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca půl hodiny kynout.

4.  Na pomoučené ploše těsto vyválíme na cca 2 cm tlustou placku.



5.  Větším hrnkem z těsta vykrájíme kolečka. Zbylé těsto můžeme znovu vyválet a vykrájet, nebo už jen rukou rozdělit na bochánky o podobné velikosti jako vykrájená kolečka. 



6.  Každé kolečko roztáhneme na tenkou placku, zhruba o velikosti malé pánve.




7.  V pánvi rozpálíme velké množství oleje (placky by v něm měly být v podstatě ponořené). Každou placku smažíme přibližně minutu a půl z každé strany.



8. Po vyjmutí z pánve dáme langoše na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.



9.  Langoše potřeme prolisovaným česnekem smíchaným s trochou oleje a soli. Pořádně zakapeme kečupem nebo rostlinnou smetanou, případně obojím, a posypeme nastrouhaným rostlinným sýrem.






  

  

2 komentáře: