pondělí 13. července 2015

Pomazánka z červených fazolí a pečeného česneku


Pomazánka z červených fazolí a pečeného česneku


 




Fazolová pomazánka s pečeným česnekem (veganský recept)


Doba přípravy : 

cca 70 minut (z toho 60 minut bez přímé účasti - pečení česneku)



Nutriční hodnoty na 1 porci (2 vrchovaté lžíce, cca 55 g) : 

Energetická hodnota   :   199 kcal  /  833 kJ

Bílkoviny   :   10 g

Sacharidy   :   29 g
   -   vláknina   :   7 g
   -   cukry   :   1 g

Tuky   :   6 g
   -  nasycené mastné kyseliny   :   1 g


Ingredience : 

  • 2 celé palice česneku
  • 2 lžíce olivového oleje (na pečení česneku)
  • 2 plechovky fazolí červená ledvina (red kidney) v mírně slaném nálevu - klasické plechovky po 420 g (z toho cca 250 g pevného podílu fazolí)
  • 5 až 6 lžic olivového oleje (do pomazánky)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kajenského pepře (chilli prášku)
  • 1 lžička soli (nebo dle chuti)



Postup : 

1.  Troubu předehřejeme na 190 st. C.

2. Z palic česneku odřízneme zhruba vrchní čvrtinu. Každou palici dáme na samostatný čtverec alobalu, dostatečně velký pro řádné zabalení palice. Na obě palice nalijeme po jedné lžíci olivového oleje a zabalíme je do alobalu. Položíme na pekáč a dáme na 1 hodinu péct do trouby.



3.  Po uplynutí jedné hodiny vyjmeme z trouby, za chvíli rozbalíme alobal a necháme česnek alespoň 15 minut vychladnout.



4.  Vyjmeme jednotlivé stroužky česneku a dáme je do velké mísy. Otevřeme fazolové konzervy, slijeme z nich tekutinu, ale ponecháme si jí pro případné naředění pomazánky. Fazole z obou konzerv přidáme k česneku a rozmixujeme tyčovým mixérem, případně vše přemístíme do stolního mixéru.

5.  Přidáme olivový olej a ostatní ingredience. Znovu mixujeme na hladkou hmotu. Pokud je pomazánka příliš hustá a jeví se suchá, postupně přidáváme tekutinu z fazolových konzerv a dále mixujeme až do požadované konzistence.

6.  Před podáváním můžeme posypat nakrájenou jarní cibulkou, listy koriandru nebo jinými bylinkami.







Žádné komentáře:

Okomentovat