čtvrtek 2. července 2015

Kešu na paprice


Kešu na paprice


  



Doba přípravy : 

cca 30 minut



Nutriční hodnoty na 1 porci : 

Energetická hodnota   :   582 kcal  /  2436 kJ

Bílkoviny   :   14 g

Sacharidy   :   31 g
   -   cukry   :   9 g
   -  vláknina   :   4 g

Tuky   :   47 g
   -  nasycené mastné kyseliny   :   8 g



Ingredience na 4 porce : 

  • 1 a 2/3 hrnku kešu oříšků (250 g) 
  • 1 lžička rostlinného oleje - na opražení kešu
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 velké cibule  -  na drobno nakrájené
  • 3 až 4 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 hrnky (1/2 litru) zeleninového vývaru nebo zeleninového bujónu z kostky
  • 3 bobkové listy
  • 250 ml rostlinné smetany (Provamel, Alpro,..)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř dle chuti
  • jarní cibulka na finální posyp - nakrájená na malá kolečka  



Postup : 

1.  Předehřejeme troubu na 200 st. C. Smícháme hrnek kešu oříšků se lžičkou oleje. Přemístíme do menší pečící nádoby vyložené pečícím papírem a dáme do trouby na cca 10 minut. Během této doby několikrát ořechy promícháme a průběžně sledujeme jejich barvu. Jakmile mírně zhnědnou, je hotovo a můžeme je vyjmout z trouby a nechat zchladnout. Křupavé začnou být právě až po zchladnutí. Rozdělíme pro pozdější použití na dvě části - zhruba 1 hrnek a 2/3 hrnku. Ořechy můžeme namísto pražení v troubě opražit na pánvi s trochou oleje, případně koupit již opražené kešu. Čerstvě upravené jsou však lepší.





2.  V hluboké pánvi nebo v nepřilnavém hrnci rozpálíme 3 lžíce oleje na střední teplotu a přidáme cibuli. Restujeme cca 5 minut, až do mírného zhnědnutí.

3.  Přidáme mletou papriku a krátce restujeme. Paprika však nesmí zhořknout, takže stačí zhruba minutu.





4.  Přidáme zeleninový vývar, bobkové listy a 2/3 hrnku kešu oříšků. Přikryjeme a necháme na mírném plameni probublávat zhruba 10 minut.





5.  Přelijeme z pánve do mixéru a rozmixujeme na hladkou omáčku. Můžeme použít i tyčový mixér a obsah hrnce důkladně rozmixovat.






6.  Přelijeme z mixéru zpět do pánve, zahřejeme na mírném plameni, přidáme zbývající hrnek kešu ořechů a společně pár minut povaříme.





7.  Odstavíme z plamene, přilijeme smetanu, citronovou šťávu a dobře promícháme. Osolíme a opepříme dle chuti.

8.  Výhodou je, že k tomuto pokrmu se hodí téměř každá příloha - rýže, těstoviny, houskové knedlíky, brambory, bulgur a další možnosti. Před podáváním posypeme čerstvou jarní cibulkou nakrájenou na kolečka. 









Žádné komentáře:

Okomentovat