čtvrtek 9. července 2015

Jak zavařit hotové jídlo na cestu či dovolenou


Jak zavařit hotové jídlo na cestu či dovolenou


  Řada lidí preferuje dovolenou dobrodružnějšího rázu, vyráží do neznáma bez větších příprav apod. Pokud se však stravujete vegansky, může vaše dovolená nebo jakákoli jiná cesta dostat další (už méně vítaný) dobrodružný rozměr  -  a sice shánění jídla. Pokud si dovolenou nechcete zpestřit očišťujícím půstem a vyrážíte do míst, kde se nedá očekávat snadná dostupnost potravin pro vegany, můžete si s sebou samozřejmě vzít balené potraviny, u kterých není nutnost uchovávání v lednici. Další možností je zavaření hotových jídel do sklenic. Pokud jídlo zavaříte správně, zachová si perfektní kvalitu. A jak to tedy udělat správně a čeho se vyvarovat?





Zavařování hotových jídel na cestu či dovolenou

 

Základní postup je následující :


1. Uvařte jídlo spíše tekuté konzistence. Jde o to, aby po naplnění do sklenic nevznikly v obsahu vzduchové kapsy. Z veganských jídel jsou pro tyto účely ideální například luštěninová jídla - třeba toto nebo toto. Vhodné jsou i polévky.

2.  Ještě teplé jídlo (není podmínkou) naplňte do zavařovacích sklenic a zavíčkujte. Sklenice musejí být naprosto čisté. Před použitím je dobré sklenice a víčka vyvařit. Po vyvaření je neutírejte, nechte je pouze oschnout a na vnitřní stěnu sklenice a víčka již pokud možno nesahejte holýma rukama. Ideální jsou sklenice s těsnými víčky určenými přímo pro zavařování. Dají se ale použít i sklenice se šroubovacím uzávěrem. Sklenice naplníme jídlem asi do dvou třetin. Nesmějí být úplně plné. 

3.  Sklenice dáme do hrnce a zalijeme vodou asi do poloviny výšky sklenic. Přivedeme k mírnému varu. Teplota by měla být zhruba 95 st. C. Pokud nemáte hrnec s měřením teploty ani vhodný teploměr, nechte to zkrátka probublávat na mírném plameni.Hrnec by měl mít dvojité dno či nějaký rošt, aby sklenice nepraskly. Dá se to ale řešit i tak, že sklenice v hrnci postavíme na nějakou starou utěrku. Necháme zavářet alespoň hodinu. Samotné jídlo se tímto procesem již nemění, nedochází k jeho měknutí, rozváření apod.

4.  Odstavíme z plamene, po mírném zchladnutí vyjmeme z vody a postavíme na nějakou podložku dnem vzhůru. Tím zjistíme, zda víčka dobře těsní. Pokud jídlo protéká ze sklenice ven nebo pokud někudy od víčka vzhůru stoupají vzduchové bubliny, sklenici určitě nepoužívejte a obsah zavařte znovu do jiné.

5.  Takto zavařené jídlo můžeme bez obav vzít s sebou na cestu či dovolenou. I bez lednice vydrží čerstvé. Pokud chceme jídlo uchovávat dlouhou dobu (měsíce), musíme sklenice uložit v temnu, suchu a chladu.  


Čeho se vyvarovat?

  • Omáčky nezahušťujte moukou či podobnými pojivy. Jídlo by rychle kvasilo. Zahuštění samozřejmě můžete provést po vyklopení ze sklenice při ohřívání.
  • Nikdy nejezte jídlo, které po otevření sklenice vykazuje jakékoli podezřelé vlastnosti - zapach, bílý povlak na povrchu apod. Jídlo by se mělo jevit jako naprosto čerstvé. 




Žádné komentáře:

Okomentovat