středa 29. července 2015

Domácí výroba sezamové pasty tahini


Domácí výroba sezamové pasty tahini


  






Jak vyrobit domácí tahini pastu (veganský recept)



Doba přípravy : 

cca 20 minut (z toho aktivně 10 minut)



Nutriční hodnoty na 100 g (1 lžíce je cca 15 g) : 

Energetická hodnota   :   610 kcal  /  2553 kJ

Bílkoviny   :   14 g 

Sacharidy  :   21 g
   -   cukry   :   1 g
   -   vláknina   :   14 g

Tuky   :   39 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   6 g



Ingredience : 

  • 1 hrnek sezamových semínek (cca 130 g)
  • 2 až 3 lžíce rostlinného oleje  -  např. méně výrazný olivový, řepkový nebo slunečnicový (olej by měl mít neutrální chuť) 
  • sůl dle chuti - nemusí být


Postup : 

1.  Opražíme sezamová semínka, a to buď na pánvi nebo v troubě. Pokud chceme použít pánev, rozpálíme ji nasucho bez oleje na nízkou teplotu, přisypeme sezam a pražíme cca 5 minut, musíme stále promíchávat. Sezam by měl začít vonět, ale nesmí vyloženě do tmava zhnědnout, neřkuli se spálit. Odebereme z pánve a necháme zchladnout. 
Alternativní postup v troubě - troubu předehřejeme na 180 st. C. Sezam rozsypeme do pečící nádoby vyložené papírem na pečení. Dáme do trouby na cca 5 minut. Za tuto dobu alespoň dvakrát semínka promícháme. Opět platí, že semínka by neměla výrazněji zhnědnout.
Pokud chceme získat tahini v raw podobě, pražení můžeme úplně vynechat. Pasta má pak ale méně výraznou a méně "oříškovou" chuť.

2.  V mixéru sezam rozmixujeme na hladkou pastu, bude to několik minut trvat. Pokud se na stěnách mixéru budou zachytávat nerozmixovaná semínka, průběžně je stíráme dolů k nožům. 

3.  Přilijeme postupně olej a dále mixujeme. Konzistence by měla být dosti tekutá, s pastou se pak lépe pracuje. Pokud ji potřebujeme v tužší konzistenci, stačí ji dát na určitý čas do lednice.

4.  Pokud zamýšlíme pastu použít přímo jako dip, můžeme ji již nyní trochu osolit a ještě promixovat. Pokud ji budeme používat jako přísadu do hummusu apod., solit ji nemá příliš smysl.

5.  Pokud tahini nespotřebujeme ihned, přelijeme ji do vzduchotěsné nádoby a uchováváme v lednici. Vydrží tam i několik měsíců.






Žádné komentáře:

Okomentovat