čtvrtek 11. června 2015

Vanilkové proteinové tyčinky


Veganské proteinové tyčinky


  


Veganské vanilkové proteinové tyčinky


Doba přípravy : 

cca 15 minut  +  alespoň 30 minut odležení tyčinek v lednici




Nutriční hodnoty na 1 tyčinku : 

Energetická hodnota   :   398 kcal  /  1665 kJ

Bílkoviny   :   21 g

Sacharidy   :   49 g
   -   cukry   :   10 g
   -   vláknina  :   6 g

Tuky   :   15 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   3 g




Ingredience na 6 velkých tyčinek : 


  • 1 hrnek ovesných vloček  -  rozemletých na mouku 
  • 1/2 hrnku nasekaných ovesných vloček (vločky pro rychlou přípravu - např. Emco)
  • 1/2 hrnku rýžových vloček  -  např. od firmy Arax - prodávají se v Kauflandu
  • 1/2 hrnku vegan proteinového prášku  -  může být hrachový, sójový, konopný (nebo kombinace)  -  velmi výhodně lze neochucené rostlinné proteiny koupit zde http://4fitness.cz/?keywords=protein&page=advanced_search&search_in_description=1
  • 1/2 hrnku arašídového másla - kupovaného nebo podomácku vyrobeného
  • 1/3 hrnku datlového sirupu (nebo jiného podobného tekutého sladidla)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • voda dle potřeby
  • malé množství oleje na vymazání nádoby 
  • 2 až 3 lžíce hořké čokolády na polevu (nemusí být)




Postup : 

1.  V míse smícháme mouku z ovesných vloček, "rychlé" ovesné vločky, rýžové vločky a vegan protein.

2.  Do menší pánve dáme burákové máslo a datlový sirup. Zahříváme na mírném plameni, až se obě substance řádně promíchají a burákové máslo rozpustí. Ke konci přidáme vanilkový extrakt a dobře promícháme.

3.  Směs z pánve přilijeme do mísy k sypkým ingrediencím a rukama spojíme. Podle potřeby pomalu přidáváme vodu, aby se výsledná hmota přestala drobit a vytvořila soudržnou masu. Ne však měkké těsto, tyčinky by pak nedržely pohromadě.

4.  Vezmeme nádobu obdélníkového tvaru a vhodných rozměrů (cca 15 x 20 cm nebo něco podobného). Může to být malý pekáček, plastová miska nebo cokoli jiného. Nádobu vymažeme velmi malým množstvím oleje a dáme do ní směs z mísy. Směs rozmístíme rovnoměrně ve stejné vrstvě do celé nádoby a pořádně přitlačíme ke dnu nějaký plochým předmětem.

5.  Pokud chceme přidat čokoládovou polevu, rozpustíme si v mikrovlnce nebo ve vodní lázni hořkou čokoládu a dle svého uvážení s ní ozdobíme celý povrch směsi (stačí prostě udělat lžičkou nebo vidličkou namočenou v čokoládě nějaké pruhy apod.).






6.  Nádobu se směsí dáme nejméně na půl hodiny do lednice. Po vyjmutí z lednice opatrně nařežeme na jednotlivé tyčinky.

7.  Tyčinky uchováváme i nadále raději v lednici. Není ale problém si jich vzít potřebné množství s sebou kamkoli na cestu, pár dní  rozhodně vydrží i mimo lednici.     




Žádné komentáře:

Okomentovat