pátek 19. června 2015

Slaný koláč quiche se zeleným chřestem




   





Slaný koláč quiche se zeleným chřestem (veganský recept)



Doba přípravy : 

cca 1 hodina




Nutriční hodnoty na 1 proci (šestina celého koláče) : 

Energetická hodnota   :   529 kcal  /  2214 kJ

Bílkoviny   :   13 g

Sacharidy   :   33 g
   -   cukry  :   1 g
   -   vláknina   :   5 g

Tuky   :   29 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   4 g   



Ingredience : 

  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička soli
  • 2 balení (400 g) bílého tofu
  • 1/2 hrnku čerstvé bazalky (nebo jiných bylinek dle preferencí)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 hrnku rostlinné smetany (Provamel, Alpro, nebo jakákoli jiná kvalitní)
  • 1 lžička černé soli (himalájská sůl Kala Namak)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky pepře
  • zelený chřest - 8 až 10 výhonků


Postup : 

1.  Předehřejeme troubu na 180 st. C.

2.  Vytvoříme těsto, přičemž můžeme postupovat dvěma způsoby. Jednou z možností je smíchat nejprve mouku s olejem. Je třeba obě složky dobře propojit, aby vznikla jakási drobenka. Následně postupně přidáváme vodu, až vznikne hladké měkké těsto. 
Druhý způsob je smíchat vodu s olejem a mixovat tyčovým mixérem až do zhoustnutí (podobný postup jako při tvorbě majonézy). Po zhoustnutí směs přidáme k mouce a dobře propojíme a prohněteme.

3.  Těsto necháme alespoň pár minut odležet v lednici. Kulatou pečící nádobu si vymažeme olejem. Po vyndání z lednice těsto vyválíme do placky kulatého tvaru s o pár cm větším průměrem než má pečící nádoba.  Placku těsta přendáme do pečící nádoby, okraje necháme zvednuté podél stěn nádoby.

4.  Do větší mísy dáme veškeré ingredience na náplň - tofu, bazalku, česnek, lahůdkové droždí, 2 lžíce olivového oleje, smetanu, černou sůl, pepř a kurkumu. Nejprve promícháme a následně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou hmotu.

5.  Náplň rovnoměrně rozprostřeme na těsto v pečící nádobě.

6.  Z výhonků chřestu odřízneme tuhé konce a chřest poklademe na náplň. Vytváření geometrických obrazců (aby to trochu vypadalo) je fajn, ale není problém chřest na náplň poházet jen tak bez ladu a skladu - známka punku :) Chřest ještě do náplně mírně zatlačíme. Přečnívající okraje těsta stlačíme lehce dolů, případně trochu přehneme přes náplň. Můžeme je ozdobit ozubením pomocí vidličky, či tak něco. 




7.  Dáme do trouby a pečeme 30 až 40 minut (až bude těsto na okrajích na poklep pevné, je hotovo). 





Žádné komentáře:

Okomentovat