středa 17. června 2015

Letní hrášková polévka s bazalkou a kokosovým mlékem


Letní hrášková polévka s bazalkou a kokosovým mlékem


  






Letní hrášková polévka s bazalkou a kokosovým mlékem (veganský recept)



Doba přípravy : 

cca 15 minut  (pokud máme připravené suroviny)



Nutriční hodnoty na 1 porci : 

Energetická hodnota   :   351 kcal  /  1469 kJ

Bílkoviny   :   9 g

Sacharidy   :   25 g
   -   cukry   :   12 g
   -   vláknina   :   9 g

Tuky   :   25 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   22 g



Ingredience na 4 porce : 

  • 1 lžíce kokosového oleje (nebo olivového)
  • 1 větší cibule - nasekaná na malé kostky
  • 2 stroužky česneku - nadrobno nasekané
  • 500 g zeleného hrášku  (čerstvého nebo mraženého)
  • 1 a 1/2 hrnku kokosového mléka (třeba podomácku vyrobeného
  • 1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru (nebo kvalitního zeleninového bujonu)
  • cca 1/2 hrnku natrhané čerstvé bazalky (nebo máty - výsledek ale bude výrazně odlišný)
  • sůl dle chuti
  • špetka pepře (nemusí být)






Postup : 

1.  V hluboké pánvi nebo v hrnci na mírném plameni rozehřejeme olej.

2.  Přidáme česnek a cibuli. Restujeme až do zesklovatění cibule. Stále mícháme, zejména česnek nesmí zhnědnout, neřkuli se připálit.

3.  Přidáme hrášek, kokosové mléko, zeleninový vývar a bazalku. Chvíli povaříme na mírném plameni. Polévka by si měla zachovat svěží chuť čerstvých surovin, takže stačí pár minut.

4.  Polévku přelijeme z hrnce do mixéru a rozmixujeme do hladka (případně rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v hrnci).

5.  Přelijeme zpět do hrnce, dosolíme a ještě chvilku zahříváme.

6.  Podáváme s pečivem či bez. Ozdobit můžeme lístky bazalky a zakápnutím olivovým olejem.





Žádné komentáře:

Okomentovat