čtvrtek 25. června 2015

Karibské fazole s ananasem a smažené banány


Karibské fazole s ananasem a smažené banány - veganský recept


   





Doba přípravy : 

cca 25 minut (bez případného vaření fazolí)



Nutriční hodnoty na 1 porci fazolí (bez smažených banánů) : 

Energetická hodnota   :    331 kcal  /  1385 kJ

Bílkoviny   :   13 g

Sacharidy   :   47 g
   -   vláknina   :   13 g
   -   cukry   :   10 g

Tuky   :   11 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   1 g



Ingredience na 4 porce fazolí : 

  • 300 g suchých černých fazolí  (3 hrnky vařených nebo slitých z konzervy)  -  u nás jsou k sehnání sem tam ve zdravých výživách, ale i v Globusu, jak suché, tak v konzervě. Dají se nahradit např. fazolemi červená ledvina nebo jinými tmavými. 
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule  -  nadrobno nakrájená
  • 4 stroužky česneku  -  prolisované
  • cca 2 cm kousek zázvoru  -  na jemno nasekaný
  • 1 chilli paprička jalapeno  - na jemno nasekaná (můžete dát méně či více, ale bacha, nemá to být vyloženě driják)
  • 1 paprika  -  nakrájená na drobné proužky 
  • 1 hrnek kousků ananasu  -  čerstvého nebo z plechovky
  • 1 hrnek ananasové šťávy  -  čerstvě vymačkané / přírodního džusu, ale postačí i šťáva z plechovky od kousků
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti


Ingredience na smažené banány : 

banány, olej, sůl  -  množství nepíšu, je to prostě taková chuťovka bokem



Postup : 

1.  Pokud používáme suché fazole, namočíme je na cca 12 hodin. Poté vodu slijeme a v čerstvé vodě přivedeme k varu. Vaříme do úplného změknutí (cca 2 hodiny). Po uvaření přecedíme, slijeme vodu.





2.  V hluboké pánvi nebo v nepřilnavém hrnci rozpálíme olej na střední teplotu a přidáme cibuli. Restujeme do mírného zhnědnutí (pár minut). Pak přidáme česnek, zázvor a chilli papričku. Restujeme, za chvíli přidáme papriku, ještě pár minut mícháme a restujeme. 

3.   Přidáme fazole, ananasovou šťávu a tymián. Promícháme, zakryjeme poklicí, a zhruba 10 minut společně dusíme na mírném plameni.

4.  Po deseti minutách přidáme ananas, osolíme, opepříme dle chuti, a ještě 5 minut zakryté dusíme.

5.  Před podáváním fazolí si připravíme smažené banány. Je zapotřebí je jíst čerstvě osmažené.  V pánvi rozehřejeme olej (množství aby olej tak akorát pokryl dno). Banány nakrájíme příčně a mírně šikmo (zkoseně). Plátky banánů osmažíme z obou stran v oleji dozlatova až do hněda. Vyjmeme z pánve, přemístíme na papírové utěrky, abychom odsáli přebytečný tuk. Pak plátky banánů dle chuti posolíme.




6.  Fazole podáváme s rýží a se smaženými banány jako doplňkem k přikusování.







Žádné komentáře:

Okomentovat