pátek 5. června 2015

Indický dál z červené čočky


Indický dál z červené čočky

  
   



  





Indický dál z červené čočky (veganský recept)



Doba přípravy : 

cca 40 minut



Nutriční hodnoty na 1 porci : 

Energetická hodnota   :   403 kcal  /  1687 kJ

Bílkoviny   :   22 g

Sacharidy   :   57 g
   -   cukry   :   3 g
   -   vláknina   :   10 g

Tuky   :   11 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   1 g


Ingredience na 6 porcí (dělám toho kotel) : 

  • 2 hrnky (500 g) suché červené čočky
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky římského kmínu 
  • 2 střední cibule - nakrájené na drobné kostičky
  • 2 cm kousek zázvoru  -  na jemno nasekaný
  • 5 stroužků česneku  -  prolisovaných
  • 2 velká rajčata  -  nakrájená na kostičky
  • 1/2 červené asijské chilli papričky  (může být více i méně)
  • 1/2 lžičky koření asafoetida
  • 1 až 2 lžičky směsi garam masala  - Koupit nebo podomácku vyrobit. Pokud dáte koupenou směs, pak spíše 2 lžičky. Pokud domácí, stačí 1 lžička, aroma je mnohem výraznější.
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • cca 3 lžíce nasekaného koriandru (listy a stonky)
  • 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy (může být i více, dle chuti)
  • sůl dle chuti (1 lžička, pak ochutnat a případně přidat)



Postup: 

1.  Čočku propláchneme, dáme do hrnce s neosolenou vodou (asi 1,5 litru, podle potřeby případně  později přidáme), přivedeme k varu a zakryté povaříme alespoň 20 minut. Dáme stranou.



2.  V pánvi rozehřejeme olej na středním plameni. Přidáme římský kmín a chvíli restujeme, dokud nezačne praskat.



3.  Přidáme cibuli, mícháme a restujeme dokud nezesklovatí.



4.  Přidáme česnek, zázvor a chilli papričku. Chvíli restujeme. 



5.  Přidáme rajčata a sypká koření. Mícháme a restujeme dokud rajčata nezměknou. 



6.  Přidáme uvařenou čočku, pořádně promícháme. Přidáme cca 1 hrnek vody, osolíme a společně prohříváme na mírném plameni asi 10 minut. Občas promícháme, aby se čočka nepřichytávala ke dnu (u kvalitních hrnců to není příliš nutné).



7.  Ke konci vaření přidáme nasekaný koriandr, citronovou šťávu a zamícháme.



8.  Podáváme s rýží nebo třeba s indickými plackami paratha - v základní nebo v plněné variantě.









Žádné komentáře:

Okomentovat