úterý 9. června 2015

Burákové máslo - domácí výroba




 




Jak vyrobit domácí burákové máslo



Doba přípravy : 

cca 5 minut



Nutriční hodnoty na 100 g (neochucené, bez přidaného oleje) : 

Energetická hodnota   :   588 kcal  /  2461 kJ

Bílkoviny   :   25 g

Sacharidy   :   20 g
   -   cukry   :   9 g
   -   vláknina   :   6 g

Tuky   :   50 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   10 g 



Ingredience : 

  • 1 hrnek arašídů
  • 1 lžíce arašídového oleje (nebo jiného)  -  nemusí být, pouze pokud chcete krémovější máslo, přidejte ho


Tipy na ochucení : 

  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička cukru + 2 lžičky kakaa
  • 1 lžička cukru + 1/4 lžičky skořice  
  • 1 lžička cukru + 1/4 lžičky mletého kardamomu 
  • 1 lžička cukru + 1/4 lžičky vanilkového extraktu


Postup : 

1.  Arašídy můžeme nejprve opražit. Není to nutné, nicméně mají pak o něco plnější chuť a při mixování lépe uvolňují oleje. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů C, arašídy dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je v troubě dokud mírně nezhnědnou. Samozřejmě můžeme opražené buráky rovnou koupit. Pokud dáváte přednost nepraženým burákům, tento krok klidně vynechte.

2.  Arašídy dáme do mixéru a chvíli mixujeme. V momentě, kdy jsou arašídy již rozmixované, ale výsledná hmota není ještě úplně hladká, přidáme ochucovací přísady a dále mixujeme až na hladký krém. Ochucení však není nutné, máslo má výbornou chuť i bez něj. 

3.  Krém přemístíme do uzavřené nádoby a uchováváme v lednici.







    

Žádné komentáře:

Okomentovat