pondělí 11. května 2015

Plněné indické placky paratha




  

Aloo Paratha  -  základní bramborová náplň
Aloo Cheese Paratha  -  bramborová náplň s veganským sýrem
Aloo Garlic Paratha  -  bramborová náplň s česnekem

   




Doba přípravy : 

cca 45 minut

Nutriční hodnoty (1 placka Aloo Paratha) : 

Energetická hodnota  :  261 kcal  /  1092 kJ

Bílkoviny  :   6 g

Sacharidy   :   47 g
   -   vláknina   :   2 g
   -   cukry   :   2 g

Tuky   :   5 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   1 g



Ingredience na šest placek (a šest dávek každé varianty náplně):  

Na těsto :
  • 2 hrnky hladké mouky  (a další na pomoučení při válení placek)
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • voda

Na náplň Aloo Paratha :
  • 5 větších brambor (400 g)  -  oloupaných, uvařených doměkka a rozmačkaných
  • 1 velká zelená chilli paprička  -  najemno nasekaná
  • cca 2 lžíce najemno nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky soli nebo dle chuti

Na náplň Aloo Cheese Paratha :
  • 4 větší brambory (320 g)  -  oloupaných, uvařených doměkka a rozmačkaných
  • 1 hrnek strouhaného tvrdého veganského sýra (cca 100 g)  -  např. Veganline
  • 1 velká zelená chilli paprička  -  najemno nasekaná
  • cca 2 lžíce najemno nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky soli nebo dle chuti

Na náplň Aloo Garlic Paratha :
  • 5 větších brambor (400 g)  -  oloupaných, uvařených doměkka a rozmačkaných
  • 4 stroužky česneku  -  najemno nasekaného
  • 1 velká zelená chilli paprička  -  najemno nasekaná
  • cca 2 lžíce najemno nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky soli nebo dle chuti

Postup : 

1.  V míse smícháme všechny ingredience na těsto kromě vody.

2.  Postupně přidáváme vodu a hněteme, dokud nedostaneme měkké hladké těsto. Směs je vláčná už díky oleji, takže by mělo stačit přidat cca půl hrnku vody. Pokud to s vodou přeženete a těsto bude lepivé, přidejte trochu mouky.

3.  Těsto dáme do mísy, přikryjeme a necháme cca 10 minut odpočívat.

4.  Důkladně smícháme všechny ingredience na náplň.

5.  Těsto rozdělíme na šest přibližně stejně velkých bochánků. U každého z nich postupujeme následujícím způsobem.

6.  Bochánek vyválíme v mouce a válečkem ho rozválíme na placku o průměru cca 15 cm.



7.  Oddělíme šestinu náplně (cca dvě vrchovaté lžíce), vytvarujeme do kuličky a dáme na placku.



8.  Placku ze všech stran přehneme přes náplň, vytvoříme jakýsi měšec.



9.  Měšec mírně rozplacatíme a vyválíme v mouce.



10.  Opatrně válečkem rozválíme na placku cca o průměru pánve. Tímto způsobem se náplň rovnoměrně rozloží do celé placky.



11.  Placku dáme na rozpálenou pánev, nejdříve nasucho bez oleje. Až se začnou na povrchu vzdouvat bubliny, placku otočíme.



12.  Placku pomažeme olejem a za chvíli znovu otočíme a pomažeme olejem i druhou stranu.



13.  Podle potřeby ještě párkrát otočíme. Na placce by měly být z obou stran hnědé skvrny.

14.  Podáváme samostatně s nějakým dipem (např. mangové čatní nebo limetkové pickles) či jako přílohu k libovolnému indickému pokrmu, např. indický dál nebo aloo gobi.






   

Žádné komentáře:

Okomentovat