pondělí 25. května 2015

Gyros a tzatziki


Gyros (kebab) a tzatziki - veganský recept


  




Gyros (kebab) ze sójového masa  -  veganský recept



Doba přípravy : 

cca 45 minut



Nutriční hodnoty na 1 porci : 

Následující hodnoty předpokládají předsmažení sójových nudliček ve větším množství oleje (6 lžic). Pokud použijete malé množství oleje, energetická hodnota a obsah tuků bude podstatně nižší.

Energetická hodnota   :   398 kcal  /  1665 kJ

Bílkoviny   :   22 g

Sacharidy   :   23 g
   -   cukry   :   9 g
   -   vláknina   :   8 g

Tuky   :   29 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :  2 g





Ingredience na 4 porce : 

  • 2 balíčky sójových nudliček (2 x 80 g)
  • zeleninový vývar na vaření nudliček (může být z kostky)
  • rostlinný olej na osmažení nudliček
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 lžičky sladké papriky (může být uzená)
  • 2-3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule - nakrájená na půlkolečka
  • 2 stroužky česneku  -  najemno nasekané
  • 1 chilli paprička  -  najemno nasekaná
  • 1 velká červená paprika  -  nakrájená na nudličky
  • 4 lžíce světlé sójové omáčky
  • 4 lžíce rýžového vína (nebo jiného suchého bílého vína - jen bacha, aby bylo veganské)
  • velká špetka pepře
  • sůl dle chuti


Postup : 

1.  Připravíme si dip tzatziki podle tohoto receptu a dáme odležet do lednice.

2.  Sójové nudličky dáme na cca 20 minut povařit do zeleninového vývaru. Po uvaření je scedíme a vymačkáme přebytečnou vodu.

3.  V pánvi rozehřejeme olej na vysokou teplotu. Množství dáme dle uvážení, já dávám hodně, jelikož zastávám názor, že rostlinné tuky neškodí v jakémkoli množství :)  Přídáme římský kmín a počkáme, až začne praskat (cca minutu).

4.  Přidáme sójové nudličky a několik minut restujeme, průběžně mícháme a obracíme. Ke konci přidáme dvě lžičky sladké papriky a ještě chvíli restujeme.  



5.  Takto připravené nudličky dáme stranou.

6. V pánvi rozehřejeme 2 až 3 lžíce oleje. Přidáme cibuli, česnek a restujeme dozlatova.

7.  Přidáme červenou papriku a chilli papričku. Restujeme cca dvě minuty za stálého míchání.




8.  Přidáme sójové nudličky, sójovou omáčku, rýžové víno, osolíme, opepříme a pár minut vše společně restujeme, opět za stálého míchání. S přidáváním soli buďte opatrní. Záleží na použité sójové omáčce - pokud dáte hodně slanou, je možné, že dodatečná sůl už nebude potřeba.

9.  Můžeme podávat v pita chlebu nebo v housce s čerstvou zeleninou a tzatziki, které se meztitím rozleželo v lednici. Další možností je dát si gyros jen tak samotný a namáčet si jednotlivé kousky do tzatziki jako dipu, případně ještě s nějakou standardní přílohou.









Žádné komentáře:

Okomentovat