středa 27. května 2015

Falafel - tradiční recept




  



Cizrnový falafel (veganský recept)


Doba přípravy : 

12 hodin namáčení cizrny + cca 90 minut přípravy (z toho 60 minut odležení směsi v lednici)




Nutriční hodnoty v jednom 50 g falafelu : 

Energetická hodnota   :   167 kcal  /  699 kJ

Bílkoviny   :   13 g

Sacharidy   :   32 g

Tuky   :   18 g
   -   nasycené mastné kyseliny   :   2 g


Ingredience na 12 větších (50 g) falafelů : 

  • 250 g suché cizrny
  • 2 lžíce natě petržele - jemně nasekané
  • 1 středně velká cibule - nasekaná na kousky
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • rostlinný olej na osmažení falafelu


Postup : 

1.  Cizrnu dáme do nádoby s vodou a necháme ji namočenou nejméně 12 hodin. Měla by zhruba zdvojnásobit objem. Po uplynutí uvedené doby cizrnu scedíme a dobře propláchneme. Nevaříme ji, na pánvi v oleji by se nám později falafely rozpadly. 



2.  Cizrnu dáme do mísy společně se všemi ostatními ingrediencemi  - kromě jedlé sody a oleje.



3.  Mixujeme tyčovým ručním mixérem. Cílem není dosáhnout konzistence hladké pasty, výsledkem by mělo být něco mezi hladkou pastou a dejme tomu kuskusem. Samozřejmě můžete mixovat i ve stolním mixéru, pokud máte nějaký vhodný. Bude ale nutné průběžně seškrabávat mixovanou hmotu ze stěn nádoby, aby nezůstávaly ve směsi velké kusy.



4.  Mísu se směsí dáme alespoň na jednu hodinu do lednice. Po vyndání z lednice přidáme do směsi lžičku jedlé sody rozpuštěnou v malém množství vody (cca 2 lžičky). Díky této úpravě budou falafely více nadýchané.

5.  Ze směsi vytvarujeme kuličky o průměru přibližně 4 cm. Zhruba to odpovídá dvěma vrchovatým lžícím směsi na jednu kuličku falafelu. Celkem vytvoříme zhruba dvanáct falafelů. Pokud vám vyjde jiný počet, nezoufejte, vůbec na tom nezáleží. Kuličky jen nesmí být příliš velké, aby při smažení nezůstaly uvnitř syrové. Další možností je místo kuliček tvarovat placičky. Je to asi svým způsobem praktičtější, na druhou stranu tradiční falafel je zkrátka kulatý a tak nějak lépe vypadá.



5.  V pánvi rozehřejeme zhruba 2 cm vrstvu oleje na středním plameni. Pozor na příliš vysokou teplotu - falafely by v takovém případě zhnědly příliš rychle, aniž by byly uvnitř dodělané. V ideálním případě by měla kulička v části ponořené do oleje zhnědnout za 2 až 3 minuty. Poté ji otočíme a stejný čas smažíme z druhé strany. 



6.  Osmažené kuličky odkládáme na papírové utěrky, abychom odsáli přebytečný olej. Falafely nicméně olej příliš neabsorbují.

7.  Podáváme samostatně, případně v pita chlebu společně se zeleninou, nebo s nějakou "evropskou" přílohou. Vždy je ale dobré k falafelu přidat vhodný dip  -  ideálně tzatziki nebo podobnou omáčku na jogurtové bázi.







Žádné komentáře:

Okomentovat