pondělí 27. dubna 2015

Thajská kokosová polévka Tom Kha Gai - veganská verze


Thajská kokosová polévka Tom Kha Gai  -  veganská verze


  




Nutriční hodnoty na 1 porci : 

Energetická hodnota   :   326 kcal  /  1367 kJ

Bílkoviny   :   13 g

Sacharidy   :   7 g
  -  cukry     :   2 g
  -  vláknina  :  1 g

Tuky   :   31 g
  -  nasycené mastné kyseliny  :  22 g




Ingredience na 4 porce : 

  • 2 hrnky kokosového mléka (může být podomácku vyrobené)
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 200 g (1 blok) bílého tofu
  • 200 g žampionů (nebo jiných hub)
  • 3 stonky citronové trávy
  • 5 - 6 kafírových limetových listů (čerstvé nebo sušené - já jsem v tomto případě dával sušené)  -  dají se nahradit kůrou z jedné limetky
  • 5 cm kousek zázvoru (nebo ideálně galangalu, pokud ho seženete)
  • 3 asijské červené chilli papričky
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 4 lžíce nasekaného čerstvého koriandru (klidně i více)
  • štáva z jedné limetky (4 až 5 lžic)


Postup : 


1.  Tofu nakrájíme na větší kostky a po obou stranách osmažíme ve vrstvě oleje mírně dozlatova.



2.  Žampiony rozkrájíme na čtvrtiny a lehce je orestujeme na troše oleje s trochou soli.



3.  Tofu i žampiony dáme na papírové utěrky, abychom je zbavili přebytečného oleje.



4.  Připravíme si citronovou trávu - odřízneme spodní tuhý konec a pokud je svrchní vrstva stonků hodně tvrdá a suchá, oloupeme ji. Stonky důkladně pomačkáme plochou stranou velkého nože a nakrájíme je na cca 4 cm dlouhé kusy. Pomačkáním se naruší vnitřní struktura stonků, které pak při vaření budou o mnoho snáze pouštět chuť a vůni.





5.   Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Připravíme si limetové listy. Chilli papričky překrojíme příčně napůl (použijeme je až později).



6.   V hluboké pánvi nebo v hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar a přidáme zázvor, citronovou trávu a limetové listy. Přikryjeme poklicí a vaříme na mírném plameni cca 10 minut.



7.   Přidáme chilli papričky, cukr, sójovku a přilijeme kokosové mléko. Vaříme opět zakryté cca 10 minut. V tomto momentě můžeme polévku scedit a ponechat pouze tekutinu. Ostatní pevné složky, které jsme až do této chvíle přidali, totiž nejsou v tomto případě určeny ke konzumaci - jsou buďto příliš tuhé, nebo příliš aromatické. Nicméně podle tradičního postupu se tyto pevné složky v polévce ponechávají, jen se prostě nakonec nekonzumují (scezení polévky je možné jen v této veganské verzi, jinak by v ní už v této chvíli bylo kuře a to se pochopitelně ponechává). 



8.   Přidáme tofu, houby a pár minut společně prohřejeme.



9.   Odstavíme z plamene, přidáme nasekaný koriandr, limetkovou šťávu, a promícháme.



10.   Rozdělíme do misek a servírujeme.







Žádné komentáře:

Okomentovat