středa 1. dubna 2015

Seitanové steaky s tofu slaninou




  





Výroba seitanu

Ingredience :


Sypké :


  • 1 hrnek pšeničného lepku (prodává se i pod názvem "Seitan fix")
  • 1/4 hrnku lahůdkového droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička kurkumy 
  • špetka pepře

Mokré :

  • 1/4 hrnku zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1/4 hrnku sójové omáčky
  • 1/4 hrnku barbecue omáčky (nebo kečupu)
  • 2 prolisované stroužky čenesku


Postup :


1.  V míse smícháme sypké ingredience. V jiné misce namícháme ty "mokré". Následně je přilijeme do mísy k sypkým a propracujeme rukama na seitanové těsto. Bude vlhké a měkké. Vytvarujeme šišku a necháme chvíli odležet.




2.  V hrnci dáme vařit vodu. Můžeme přidat cibuli, česnek, kostku zel. vývaru apod., ale není to nutné. Seitan bude sám o sobě dostatečně ochucený. Vložíme šišku seitanu do vody a necháme zhruba půl hodiny mírně probublávat. Voda se nesmí divoce vařit.

3.  Po půl hodině odebereme z plamene a necháme zchladnout, aniž bychom seitan z vody vyndávali.
Pokud ho nebudeme ihned dále zpracovávat, uložíme ho do lednice i s vodou, ve které se vařil. Můžeme ho samozřejmě přendat do jiné nádoby a zredukovat množství vody. Celá šiška by ale měla být ponořená, jinak má tendenci osychat.




Steaky se slaninou :

Ingredience :


  • šiška seitanu
  • uzené tofu
  • koření na steaky (použil jsem Steak 7 pepřů od Vitany)
  • olej na opečení


Postup :


  1. Šišku seitanu nakrájíme na silnější plátky, v tomto případě nejlépe podélně (steaky zkrátka vypadají steakovitěji, když jsou větší).
  2. Plátky z obou stran posypeme steakovým kořením a trochu ho zatlačíme do povrchu seitanu.
  3. Uzené tofu nakrájíme na tenké plátky (pár milimetrů silné). Uzené tofu od Sunfoodu je v tomto ohledu ideální, je velice soudržné a plátky se nelámou ani nerozpadají.
  4. V pánvi rozehřejeme olej. Steaky opečeme z obou stran mírně do křupava. Tofu slaninu taktéž, tu ale do hodně křupava.

   


Žádné komentáře:

Okomentovat