středa 15. dubna 2015

Polévka z medvědího česneku


Polévka z medvědího česneku


  




Doba přípravy : 

cca 30 minut (10 minut příprava surovin + 20 minut vaření)

Nutriční hodnoty na 1 hrnek (250 ml) : 

Energetická hodnota :  110 kcal / 461 kJ

Bílkoviny  :                   2 g

Sacharidy  :                  6 g
   -  cukry  :                    2 g
   -  vláknina  :               1 g

Tuky  :                          10 g                  



Ingredience na cca 1,5 litru polévky (6 menších porcí) : 

  • 2 lžíce oleje
  • cca 200 g medvědího česneku (pořádná hromada)  -  nahrubo nasekaného
  • 2 větší brambory  -  oloupané, nakrájené na kousky
  • 2 cibule  -  nasekané najemno
  • 1 l zeleninového vývaru (může být z kostky)
  • 150 ml rostlinné smetany
  • cca 1/2 lžičky pepře
  • cca 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • sůl podle chuti




Postup : 

  1. V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme zesklovatět.
  2. Přidáme brambory, zalijeme vývarem a zakryté vaříme na mírném plameni do změknutí brambor.
  3. Přidáme medvědí česnek, muškátový oříšek, pepř a ještě pár minut vaříme.
  4. Přelijeme z hrnce do mixéru a rozmixujeme, pokud možno na jemno. Dá se i tyčovým mixérem přímo v hrnci.
  5. Vrátíme zpět do hrnce, přilijeme smetanu a dobře promícháme, už nevaříme. Dosolíme podle chuti.
  6. Sníme to, nejlépe s opečenými krutony.


Žádné komentáře:

Okomentovat