středa 11. března 2015

Tofu se zeleninou po čínsku











  
  


Ingedience 

  • 200 g tofu, nakrájené na kostky
  • rostlinný olej (hodně na smažení a 2 lžíce na další přípravu jídla)
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekaného
  • 2,5 cm  zázvoru, jemně nasekaného
  • 1 velká červená paprika, nakrájená na větší kousky
  • 10 cm pórku, nakrájeného na větší kousky
  • 2 lžíce čínské světlé sojové omáčky
  • 2 lžíce čínského rýžového vína (Shao Xing)  nebo  2 lžíce suchého sherry (nezkoušel jsem)
  • 1 1/2 lžičky kukuřičného škrobu (nebo solamylu)
  • 1/2 hrnku vody


Vegan Chinese Tofu Stir Fry


Postup

  1. V pánvi nebo ve woku rozehřát olej, dostatečné množství na osmažení tofu (aby byly kostky minimálně z většiny ponořené).
  2. Osmažit tofu mírně dozlatova.
  3. Vyndat kostky tofu z pánve a dát na papírové útěrky. Odsaje se přebytečný olej a tofu dostane požadovaný vzhled. 
  4. V pánvi ponechat pouze cca 2 lžíce oleje. Zahřát na vysokou teplotu.
  5. Přidat česnek a zázvor, stále míchat.. a hlavně nespálit česnek, takže tento krok opravdu trvá jen chviličku 
  6. Přidat papriku a pórek. Opékat, stále míchat, asi 2 minuty.
  7. Přidat rýžové víno, sojovku, tofu. Vše opékat ještě cca 2 minuty.
  8. Smíchat škrob s vodou v misce, nalít do pánve. Za stálého míchání sledovat konzistenci. Díky škrobu čína velice rychle zhoustne a "projasní" se. V tomto momentě rychle odstavit z ohně, v opačném případě to zhoustne moc a škrob vytvoří doslova lepidlo. 
  9. Sníst to. Nejlépe samozřejmě s rýží.




Žádné komentáře:

Okomentovat