pondělí 30. března 2015

Sweet and sour tofu s ananasem




  





Ingredience (dvě velké porce) :

  • 1 balení (200 g) bílého tofu
  • 3 lžíce oleje  +  hodně na osmažení tofu
  • 2 stroužky česneku  -  nadrobno nasekané
  • cca 2 cm kousek zázvoru  -  nadrobno nasekaný
  • 2 papriky (nějaká barevná kombinace)  - nakrájené na větší kousky
  • zhruba 2/3 plechovky ananasových kousků + cca 1/3 hrnku šťávy   -  odděleně
  • 2 lžíce rýžového vína Shao Xing   -  u nás k dostání v Globusu či na netu (a příležitostně v asijských obchodech) 
  • 2 lžíce světlé čínské sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa (nebo 2 lžíce nějakého slabšího - vinného, jablečného)
  • 2 lžičky hnědého cukru (nebo jiného sladidla)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu (nebo solamylu, bramborového škrobu)



Postup :

1.  Nakrájíme tofu na větší kostky a rozpálíme v pánvi (woku) dostatek oleje na jeho osmažení. Kostky by měly být při smažení téměř celé ponořené. Smažíme z obou stran, mírně dozlatova.




2.  Vyndáme tofu z pánve a dáme ho na papírové ubrousky, kvůli odsátí přebytečného oleje.  




3.  Připravíme si všechny zbývající ingredience. Nasekáme zázvor a česnek, nakrájíme papriku. V misce smícháme ananasovou šťávu, sojovku, ocet, cukr a škrob.




4.  V pánvi (nebo ve woku) rozpálíme 3 lžíce oleje na vysokou teplotu. Můžeme použít olej po osmažení tofu, samozřejmě po příslušné redukci množství. Přidáme česnek a zázvor, restujeme velmi krátce, maximálně půl minuty.







5.  Přidáme papriku a restujeme zhruba dvě minuty. Paprika rozhodně nemá být měkká "podušená".






6.  Přidáme osmažené tofu, kousky ananasu a rýžové víno. Chvíli mícháme a prohříváme.




7.  Přilijeme do pánve omáčku (předtím ji ještě promícháme, aby škrob nebyl usazený na dně). Stále mícháme a sledujeme konzistenci. Škrob začne rychle uplatňovat svůj zahušťovací efekt. Jakmile bude konzistence správně zahuštěná, rychle pánev odebereme z ohně a ještě chvíli mícháme. V opačném případě jídlo zhoustne příliš a škrob vytvoří cosi jako lepidlo.




8.  Sníme to. S jasmínovou rýží pokud možno.






Žádné komentáře:

Okomentovat