úterý 24. března 2015

Pho - vietnamská polévka po vegansku




  




Ingredience :


Na vývar :

  • cca 4 mrkve  -  nakrájené
  • 1 celý pórek  -  nakrájený
  • 3 stonky řapíkatého celeru  -  nakrájené
  • 1 velká cibule  -  oloupaná a rozkrojená na čtvrtiny
  • cca 7 cm kousek zázvoru  -  rozkrájený na plátky
  • 1 palice česneku  -  rozkrojená příčně v půli (tak, aby byly všechny stroužky překrojené v polovině)
  • 2 stonky citronové trávy  -  oloupat nejtvrdší svrchní vrstvu, pořádně stonky rozplacatit plochou stranou nože (pustí tak výraznou vůni), nakrájet na malé kousky
  • několik sušených hub (dal jsem tuším 5 šiitake)
  • 3 lžíce sójové omáčky (není nezbytná)
  • 3 lžičky soli (nebo podle chuti )
  • 3 lžičky hnědého cukru
  • 5 celých badyánů  (nebo lžičku semínek anýzu) 
  • 5 hřebíčků
  • 3 zelené kardamomy
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 1 tyčka celé skořice
  • 3 litry vody

Na polévku :

  • cca 200 g rýžových nudlí
  • cca 250 g žampionů
  • cca 50 g sušených šiitake hub
  • cca 400 g bílého tofu


Na servírování (nemusí být vše, ale limetky jsou nepostradatelné) :

  • limetky
  • lístky koriandru (ty jsem zrovna neměl po ruce)
  • drobně nakrájená bílá část pórku
  • zelené chilli papričky nakrájené na kolečka



Postup :


Vývar :

  1. Přivést k varu 3 litry vody.
  2. Přidat všechny ingredience na vývar kromě soli, cukru a sojovky.
  3. Přikrýt poklicí, stáhnout plamen a nechat probublávat cca hodinu.
  4. Přidat sojovku (není nutné), povařit ještě zhruba další hodinu, ale klidně i déle.
  5. Scedit vývar, nechat pouze tekutinu. Všechny pevné složky vyhodit, pro další použití už se nehodí.  
  6. Přidat cukr a sůl podle chuti.

 Polévka :

  1. Uvařit rýžové nudle.
  2. Namočit šiitake houby na cca hodinu, pak uvařit do změknutí.
  3. Orestovat na pánvi žampiony a uvařené šiitake, jen s trochou oleje a soli.
  4. Orestovat tofu na trošce oleje.
  5. Před podáváním vše krátce prohřát v hrnci společně s vývarem.

Servírování a konzumace :

  1. Vývar s přísadami rozlít do misek.
  2. Na každou misku navršit čerstvý koriandr, pórek, případně jiné vhodné rostlinstvo, které zrovna máme.
  3. Přidat čerstvě nakrájená kolečka chilli papričky.
  4. Přidat čtvrtinu limetky ke každé misce. Ta se vymačká přímo do polévky těsně před konzumací.







Žádné komentáře:

Okomentovat