středa 11. března 2015

Indický Dál z mungo fazolí


Dal Makhani

  






Dal Makhani


Varianta 1  



Mungo fazole

Ingredience :


500 g mungo fazolí
Cca 2 litry vody na předvaření fazolí

Na pastu :
1 velká cibule
4 až 5 stroužků česneku
cca 5cm kousek zázvoru

Na omáčku :
4 lžíce rostlinného másla
6 zelených kardamomů
1 celá tyčka skořice  (5 cm)
1 lžička semínek fenyklu
1 lžička římského kmínu
5 hřebíčků
2 červené malé chilli papričky
2 hrnky (0,5 l) rajčatového protlaku
1/2 hrnku rostlinné smetany (Alpro, Provamel)
3 lžičky soli

Na ozdobení :
1/4 hrnku rostlinné smetany

Postup :

  1. Namočit mungo fazole alespoň na 3 hodiny do vody (nejlépe přes noc).
  2. Slít vodu, dát fazole do 2 litrů neosolené čerstvé vody, přivést k varu. 
  3. Vařit na mírném plameni cca 40 minut. Většina vody by měla být absorbována do fazolí. Po uvaření neslívat vodu.
  4. Rozdrtit česnek, cibuli a zázvor na hladkou pastu (za použití techniky nebo v hmoždíři). Případně místo toho jemně nasekat, ale lepší je pasta.
  5. Rozehřát máslo ve velkém hrnci (pánvi).
  6. Přidat kardamomy, skořici, fenykl, kmín a hřebíček. Nechat restovat, dokud koření nezačne uvolňovat vůně.
  7. Přidat pastu z bodu 4 a nasekané chilli papričky, restovat za stálého míchání 2-3 minuty.
  8. Přidat protlak a nechat probublávat pár minut, dokud směs trochu nezhoustne. Snažit se to jakkoli urychlit je jen na škodu, celá koření potřebují uvolnit chutě a vůně, což chce čas.
  9. Přidat fazole společně se zbytkem vody, ve které se vařily + další zhruba jeden hrnek vody.
  10. Vařit na mírném plameni alespoň 30 minut. Přidávat postupně vodu, pokud Dál bude příliš houstnout. Často zamíchat, hlavně ode dna, aby se fazole nepřichytávaly (zejména pokud vaříme  v hrnci nějakého předpotopního typu). Fazole v průběhu vaření přestanou držet tvar, v podstatě se obrátí na kaši, ale to je v tomto případě účel.
  11. Ke konci vaření přidat sůl a pořádně zamíchat.
  12. Odebrat z plamene, vmíchat smetanu.
  13. Každou porci zakápnout při servírování trochou smetany. Z příloh se Dál nejlépe kamarádí s rýží a jakýmkoli typem indických plochých chlebů.

Poznámka :

Můžeme servírovat okamžitě, ale ještě lepší je až druhý den. Celá koření budou mezitím pouštět další chutě a celé se to zkrátka ideálně rozleží. Před servírováním vyhrábnout ven aspoň skořicovou tyč, hřebíčky najít nelze a kardamomy težko, ale ničemu to více méně nevadí.


Varianta 2  (liší se jen v pár bodech)


Ingredience :


500 gramů mungo fazolí
Cca 2 litry vody na předvaření fazolí

Na pastu :
1 velká cibule
4 až 5 stroužků česneku
cca 5cm kousek zázvoru

Na omáčku :
4 lžíce rostlinného másla
1 lžička semínek fenyklu
1 lžička římského kmínu
2 červené malé chilli papričky
2 hrnky (0,5 l) rajčatového protlaku
2 lžičky sypkého koření garam masala
1/2 hrnku rostlinné smetany (Alpro, Provamel)
3 lžičky soli

Na ozdobení :
1/4 hrnku rostlinné smetany


Postup :

  1. Namočit mungo fazole alespoň na 3 hodiny do vody (nejlépe přes noc).
  2. Slít vodu, dát fazole do 2 litrů neosolené čerstvé vody, přivést k varu. 
  3. Vařit na mírném plameni cca 40 minut. Většina vody by měla být absorbována do fazolí. Po uvaření neslívat vodu.
  4. Rozdrtit česnek, cibuli a zázvor na hladkou pastu (za použití techniky nebo v hmoždíři). Případně místo toho jemně nasekat, ale lepší je pasta.
  5. Rozehřát máslo ve velkém hrnci (pánvi).
  6. Přidat fenykl a kmín. Restovat dokud semínka nezačnou praskat.
  7. Přidat pastu z bodu 4 a nasekané chilli papričky, restovat za stálého míchání 2-3 minuty.
  8. Přidat protlak a nechat probublávat pár minut, dokud směs trochu nezhoustne.
  9. Přidat garam masalu a pořádně zamíchat. 
  10. Přidat fazole společně se zbytkem vody, ve které se vařily + další zhruba jeden hrnek vody.
  11. Vařit na mírném plameni alespoň 15 minut. Přidávat postupně vodu, pokud Dál bude příliš houstnout. Často zamíchat, hlavně ode dna, aby se fazole nepřichytávaly (zejména pokud vaříme v hrnci nějakého předpotopního typu). Fazole v průběhu vaření přestanou držet tvar, v podstatě se obrátí na kaši, ale to je v tomto případě účel.
  12. Ke konci vaření přidat sůl a pořádně zamíchat.
  13. Odebrat ze sporáku, vmíchat smetanu.
  14. Každou porci zakápnout při servírování trochou smetany. Z příloh se Dál nejlépe kamarádí s rýží a jakýmkoli typem indických plochých chlebů.




Žádné komentáře:

Okomentovat