čtvrtek 26. března 2015

Aloo Gobi - indické kari s bramborem a květákem


Indické kari s bramborem a květákem

  







Ingredience :


  • 4 větší brambory
  • 1 střední květák
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 4 zelené kardamomy (lze vynechat a později přidat o lžičku víc garam masaly, ale už to nebude úplně ono)
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 4 hřebíčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 střední cibule
  • cca 5 cm kousek zázvoru
  • 5 středních rajčat
  • 100 g mandlí - nasekaných nebo celých loupaných, namočených předem ve vodě
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 a 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 a 1/2 lžičky soli (nebo dle chuti)
  • 3 lžičky hnědého cukru  (nebo dle chuti)
  • 2 hrnky vody
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobu při servírování  -  trochu smetany a listy koriandru

Postup :


1. Brambory oloupat, nakrájet. Květák rozebrat na růžičky. Povařit obojí společně cca 10 minut, ne do úplného změknutí. Slít a ochladit studenou vodou.




















2. Z česneku, cibule a zázvoru udělat v mixéru pastu. Pokud to dostupná technika nedovoluje, všechno místo toho drobně nasekat.






















3. Ve velké hlubší pánvi rozehřát olej. Přidat kardamomy, římský kmín a hřebíčky. Restovat dokud kmín nezačne praskat a vystřelovat.






































4. Přidat pastu z bodu 2. Stále míchat a restovat pár minut na středním plameni. Měla by zmizet "syrová" vůně česneku a cibule.






















5. Přidat nakrájená rajčata a mandle. Restovat cca 7-8 minut, často míchat.









































6. Přidat dva hrnky vody, povařit pár minut.






















7. Přelít směs z pánve do mixéru, pořádně rozmixovat.
























8. Nalít zpět do pánve, přidat kurkumu, mletý koriandr, garam masalu a chilli. Pořádně promíchat a přivést k mírnému varu, chvíli povařit.

























9. Přidat sůl, cukr, předvařené brambory a květák. Vařit na mírném plameni, dokud brambory a květák nezměknou. Občas promíchat, ale ne příliš agresivně, aby se zelenina zbytečně nerozpadala.






















10. Odstavit z plamene, přidat smetanu a zamíchat. Servírovat s trochu další smetany a s koriandrem.



   












Žádné komentáře:

Okomentovat